Cum faci diferența între un website de încredere și unul de fake news?

Cum faci diferența între un website de încredere și unul de fake news?

Dezvoltarea tehnologiei și accesul din ce în ce mai facil la dispozitivele prin care se poate realiza conexiunea la internet contribuie, în mare măsură, la evoluția oamenilor. Comparativ cu începutul anilor 2000, astăzi ne putem bucura de multe avantaje pe care tehnologia ni le oferă. Iar accesul facil la informație rămâne pe primul loc.

Cu toate acestea, numărul beneficiilor este rapid surclasat de cel al dezavantajelor. Internetul este un mediu liber, in care anonimitatea este la ea acasa. Cu doar cateva reguli de buna conduita si informatii privind realizarea unui site web, oricine poate face un website unde să publice orice își dorește.

Așa se face că, în ziua de azi, ne confruntăm cu un val de site-uri de știri false. Situația internă a statelor, precum și contextul geopolitic actual și mai ales pandemiile destabilizează nivelul de încredere la orice nivel. Când totul stă în mâinile autorităților (fie ele naționale sau internaționale), nu este deloc greu să arunci vina către ei – pentru orice. Controlul rămâne la ei, la fel și responsabilitatea.

În contextul actual, însă, apărarea împotriva războiului informațional este o responsabilitate ce stă în mâinile fiecăruia dintre noi. Chiar dacă există numeroase site-uri web cu informații pe un anumit subiect de interes comun, modul în care acestea sunt prezentate poate fi extrem de diferit, de la o publicație la alta. De aceea, ține de utilizator să aleagă în ce să creadă – iar instrumente pentru a face acest lucru există, din fericire.

Caută sursa originală a știrilor

Sunt multe site-uri ce preiau articole de pe alte site-uri, fără să le mai verifice. Acest lucru înseamnă că sursa oficială se regăsește pe cu totul și cu totul altă publicație. Dacă citești o postare asupra căreia ai dubii, verifică în textul articolului atât autorul, cât și menționarea unei alte surse. Din experiență îți spunem că există situații în care sursa originală este găsită trecând prin mai multe site-uri.

Investighează site-ul folosind instrumente publice

Fiecare website care funcționează și poate fi accesat are un domeniu și este găzduit pe un server web. Toate aceste informații sunt publice, motiv pentru care le poți verifica oricând apelând la bazele de date. Site-uri precum WHOIS și CUTESTAT oferă detalii importante în detectarea site-urilor de fake news, precum: IP-ul aferent, țara în care este localizat serverul web, durata de valabilitate a domeniului și alte informații care te pot ajuta în investigația ta.

Verifică dacă website-ul se regăsește în listele oficiale de fake news

În cazul publicațiilor internaționale, există baze de date ce pot fi interogate pentru a stabili dacă website-ul vizat a fost marcat drept sursă de fake news. Pentru conținutul românesc, la ora acutală poți verifica dacă articolul se regăsește pe factual.ro. Fiind primul site românesc de fact-checking în zona politică și de declarații publice, acesta analizează atât sursa, cât și veridicitatea conținutului. La final, articolului vizat i se aplică tag-ul adevărat, trunchiat, fals sau parțial adevărat.

Misreport creează săptămânal un material despre dezinformare, amendând conținutul care intră în categoria fake news. Acesta este trimis gratuit fiecărui abonat, în fiecare săptămână.

Noi am descoperit recent un site de fake news, este vorba despre ziarulmoldovei.site

Actual