Seminte de porumb. Ce tratamente trebuie aplicate inainte de insamantare pentru prevenirea bolilor?

Seminte de porumb. Ce tratamente trebuie aplicate inainte de insamantare pentru prevenirea bolilor?

Insamantarea este un proces complex, iar pregatirea necesita o atentie sporita, deoarece va influenta in mod decisiv modul de dezvoltare al viitoarei culturi. Spre exemplu, daca iti doresti sa infiintezi o cultura de porumb, atunci trebuie sa iei in considerare aplicarea pe soiul de seminte porumb ales a unor tratamente specifice.

Tratamentele aplicate pe aceste seminte de porumb, din gama PlantMaster, ce urmeaza a fi insamantate au rolul de a le proteja de organismele nocive ce sunt prezente in sol. Totodata, tratarea semintelor inainte de semanat mareste exprimarea potentialului genetic al hibridului. Un alt plus al aplicarii acestor tratamente il reprezinta faptul ca se utilizeaza aproximativ de zece ori mai putina substanta activa pe unitatea de suprafata, comparativ cu un tratament in vegetatie. Din acest motiv, sunt mult mai eficiente financiar si mai sigure pentru mediu.

seminte porumb
seminte porumb

Tipuri de tratamente pentru seminte:

Aceste tratamente exista, in general, sub trei forme:

 • lichida;
 • solida;
 • praf.

Tratamentele pentru seminte de porumb care au rolul de a combate insectele daunatoare au actiune de contact si / sau prin ingestie. Aceste tipuri de tratamente se aplica direct pe samanta si patrund rapid in bob, unde sunt apoi translocate in plantele aflate in curs de rasarire si crestere. Solutiile de acest tip au o actiune cu efect rapid asupra sistemului nervos al insectelor, dar si asupra altor tipuri de agenti patogeni.

Cum se aplica tratamentele pe seminte, inainte de insamantare?

Startul culturii este esential pentru rezultate performante si o cultura sanatoasa. Culturile de porumb au nevoie de tratamente aplicate semintelor deoarece necesita un sistem radicular dezvoltat si sanatos, care sa capteze cat mai multa apa si nutrienti din sol.

Aplicarea precoce a tratamentelor inseamna si o economie de bani, deoarece previne aparitia bolilor. Cu toate acestea, specialistii in domeniu atrag atentia asupra regulilor pe care trebuie sa le respecti, in cazul in care doresti sa infiintezi culturi cu seminte de porumb tratate. Iata care sunt acestea:

 • samanta tratata se va folosi numai in zonele si suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol;
 • companiile vor comercializa produsele numai operatorilor economici care fac dovada ca tratamentul semintei va fi efectuat numai cu personal calificat, in instalatii profesionale (statii / masini de tratare a semintelor), inregistrate la oficiile fitosanitare judetene;
 • statiile / masinile de tratare a semintelor trebuie sa fie dotate cu dispozitive de inmagazinare a prafului care rezulta in urma acoperirii semintelor cu produse de protectie a plantelor;
 • pastrarea unei evidente stricte a cantitatilor de produs comercializat / agent economic, in vederea evitarii de stocuri de produs / samanta tratata dupa expirarea perioadei de 105 zile;
 • etichetarea ambalajului semintelor tratate conform prevederilor legale;
 • insamantarea se va realiza cu semanatori pneumatice, echipate adecvat;
 • fermierii vor tine o evidenta clara a suprafetelor insamantate cu seminte porumb tratate, in registrul privind evidenta tratamentelor cu produse de protectie a plantelor pe culturi;
 • fermierii au obligatia de a marca solele in care s-au infiintat culturi de porumb cu seminte tratate.

Tratarea semintelor de porumb se face empiric de peste 3000 de ani, insa ca tehnologie folosita intensiv si controlat se realizeaza incepand din 1915. Maximizeaza-ti rezultatele culturilor de porumb, insa fa-o responsabil!

Uncategorized