Skip to content
Stirile Moldovei
Menu
  • Prima Pagină
  • Stiri Iasi
  • Stiri Vrancea
  • Stiri Bacau
  • Stiri Neamt
  • Stiri Botosani
  • Stiri Suceava
  • Stiri Galati
  • Stiri Vaslui
  • Contact
Menu
Aboscare

Schimbări în comportamentul vârstnicilor care indică demența

Posted on martie 26, 2022

Demența este un sindrom, de obicei cronic sau progresiv, în care există o deteriorare a funcției cognitive (adică a capacității de a gândi) într-o măsură mai mare decât este de așteptat cu îmbătrânirea normală. Există o degradare a memoriei, a gândirii, a înțelegerii, a vorbirii și a capacității de a naviga, a număra, a învăța și a raționa. Demența nu afectează conștiința. Disfuncția cognitivă este adesea însoțită și uneori precedată de o deteriorare a controlului emoțional, precum și de o degradare a comportamentului social sau a motivației.

 La un centru de îngrijire bătrâni există multe persoane care prezintă demență și mai mult decât atât, doar aici pot primi îngrijiri corespunzătoare. Demența este cauzată de o varietate de boli și leziuni care provoacă, în primul rând sau secundar, leziuni ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral.

Demența este una dintre principalele cauze de dizabilitate și dependență în rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume. Poate avea un impact profund nu numai asupra persoanelor care o suferă, ci și asupra familiilor și îngrijitorilor acestora. Există adesea o lipsă de conștientizare și înțelegere cu privire la demență, ceea ce duce la stigmatizare și bariere în calea diagnosticului și îngrijirii. Impactul demenței asupra îngrijitorilor, familiilor și societății în ansamblu poate fi fizic, psihologic, social și economic.

Semne și simptome

Demența afectează oamenii în moduri diferite, în funcție de impactul bolii și de personalitatea persoanei dinaintea bolii. Semnele și simptomele asociate cu demența trec prin trei etape de dezvoltare.

Stadiul incipient. Stadiul incipient care trece adesea neobservat, deoarece se dezvoltă treptat. Simptomele comune includ: uitare, pierderea noțiunii timpului, dezorientare într-o zonă familiară.

Etapa intermediară. Pe măsură ce demența progresează spre stadiul intermediar, semnele și simptomele devin mai pronunțate și din ce în ce mai restrânse. Ele includ: uitarea despre evenimentele recente și numele oamenilor, dezorientarea în propria casă, dificultăți în comunicare, nevoie de ajutor pentru auto-îngrijire, dificultăți de comportament, inclusiv mersul fără scop și adresarea acelorași întrebări.

Stadiul târziu. În stadiul târziu al demenței, se dezvoltă dependența și pasivitatea aproape completă. Deficiența de memorie devine semnificativă, iar semnele și simptomele fizice devin mai evidente. Simptomele includ: pierderea orientării în timp și spațiu, dificultate în recunoașterea rudelor și prietenilor, o nevoie tot mai mare de ajutor pentru auto-îngrijire, dificultăți în mișcare, modificări comportamentale, care pot fi exacerbate și includ agresivitate.

Forme comune de demență

Există multe forme de demență. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă, reprezentând 60-70% din toate cazurile. Alte forme comune includ demența vasculară, demența cu corp Lewy (incluziuni anormale de proteine ​​care se formează în interiorul celulelor nervoase) și un grup de boli care contribuie la demența frontotemporală (degenerarea lobului frontal al creierului). Nu există granițe clare între diferitele forme de demență, iar formele mixte de demență coexistă adesea.

Tratament și îngrijire

În prezent, nu există nicio terapie care să vindece demența sau să schimbe cursul dezvoltării acesteia. Numeroase medicamente noi sunt în curs de investigare și se află în diferite etape ale studiilor clinice. Cu toate acestea, se pot face multe pentru a sprijini și îmbunătăți viața persoanelor cu demență, a îngrijitorii lor și a familiilor lor și acest lucru este posibil doar la un centru de îngrijire bătrâni.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

  • Soluția RURIS pentru a ajuta agricultorii să nu piardă tot
  • BNR analizează politica monetară: Consiliul de Administrație se reunește după menținerea dobânzii cheie la 6,5%
  • ANPC demarează controale în trenurile CFR după valul de sesizări privind lipsa aerului condiționat și igiena precară
  • EPI TSA, prima clinică specializată în neurologie pediatrică din România, se deschide în centrul Capitalei
  • Polonia – O călătorie în inima Europei, în 6 zile de descoperiri autentice

Publicitate:

Taxi Heathrow Bitcoin Exchange
bijuterii si accesorii
Ortodont

JANTE TABLA si Anvelope IEFTINE pe Vadrexim.ro!

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Farmacia online Dr.Max

Site-uri de stiri

    PresaDeAzi.ro
    Stirile Olteniei
    Stirile Banatului
    Ziarul Transilvaniei
    Stiri din Cluj
    Stiri Bacau
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
Clinica stomatologie Bucuresti
©2025 Stirile Moldovei | Design: Newspaperly WordPress Theme