Sa invatam despre analize urina

Sa invatam despre analize urina

Un test de urina este un test de diagnostic care ajuta la identificarea substantelor si substantelor celulare din urina care sunt asociate cu diferite boli metabolice si renale. Analiza ofera indicii despre infectii ale tractului urinar, sangerari ale tractului urinar, pietre ale tractului urinar sau anumite tulburari ale sangelui, cum ar fi diabetul sau hepatita – analize urina.

Cand ai nevoie de analize urina?

analize urina

Poate fi recomandat pentru spitalizare ca un control de rutina sau ca parte a unui examen fizic anual, a unei evaluari a sarcinii sau a unei serii de teste necesare inainte de o interventie chirurgicala planificata.

Un test de urina se face si atunci cand o persoana are simptome de infectie a tractului urinar sau alte probleme ale tractului urinar, cum ar fi boala renala. In acest caz, testele pot fi efectuate la diferite intervale ca o modalitate rapida de a monitoriza functia organelor, sanatatea si raspunsul la tratament.

Analizele de urina se recomandat atunci cand o persoana are:

  • Dureri de stomac
  • Dureri de spate
  • Durere cand urineaza sau urineaza frecvent
  • Sange in urina

Cum interpretam rezultatele analize urina?

Exista mai multe interpretari ale rezultatelor testelor de urina. Constatarile anormale indica o problema care necesita o evaluare suplimentara. In general, cu cat concentratia de substante anormale este mai mare (cantitati mari de glucoza, proteine, globule rosii), cu atat este mai probabil sa apara o problema de sanatate. Cu toate acestea, rezultatele nu au dezvaluit motivul acestor constatari sau daca au fost temporare sau cronice.

Un rezultat normal al testului de urina nu garanteaza absenta bolii. Substantele detectate au fost fie in intervalul normal devreme in unele conditii, fie eliberate ocazional in cantitati crescute in timpul zilei, ceea ce inseamna ca ar putea fi omise la examinarea unei singure probe de urina. De asemenea, in urina foarte diluata, cantitati mici de substanta chimica nu au putut fi detectate.

Analiza caracteristicilor fizice si chimice ale urinei se face in laborator si implica, de obicei, trei etape:

Examen vizual – se evalueaza culoarea, claritatea, nebulozitatea si concentratia urinei

Test dipstick – se examineaza compozitia chimica a urinei cu ajutorul unei benzi de test

Examen microscopic – se analizeaza urina la microscop pentru a identifica bacterii, celule si parti de celule

Comunicate de presa