Respirația urât mirositoare la pisici – când se recomandă să te prezinți la veterinar, poate chiar la Nord Vet în Suceava

Respirația urât mirositoare la pisici – când se recomandă să te prezinți la veterinar, poate chiar la Nord Vet în Suceava

Ți s-a întâmplat vreodată ca atunci când te întorci acasă să dorești să îți strângi pisica în brațe și atunci să simți un miros respingător al respirației ei? Stai liniștit, nu ești singurul care e confruntă cu această problemă. Mai toți iubitorii de pisici s-au confruntat, cel puțin o dată, cu această situație.

Despre respirația urât mirositoare la pisici, denumită și halitoză, trebuie să știi că este o problemă generală ce poate apărea la un moment dat în viața pisicii tale. Important este ce se întâmplă cu ea – este tranzitorie sau cronică.

Trebuie să știi că respirația urât mirositoare la pisici poate varia ca importanță, iar motivele pentru care ea apare sunt multe și de obicei necesită investigații amănunțite pentru a descoperi cu exactitate cauza.

Ce poate cauza respirația urât mirositoare? De ce apare?

În cele ce urmează, vor fi sistematizate cele mai comune cauze ale apariției respirației urât mirositoare la pisici. Atenție! Dacă ea apare și este persistentă, contactează cât mai curând un veterinar Suceava sau unul din orașul tău:

  • dieta

Cea mai comună cauză a apariției respirației urât mirositoare la pisici este dieta. Plicurile și conservele apetisante ca miros pentru pisică îi pot declanșa respirația urât mirositoare pentru noi. Ea va mai fi valabilă o perioada după ce a mâncat.

Atenție și la mâncarea de calitate slabă! Ea poate oferi un miros specific respirației și de aceea medicii veterinari recomandă ca pisicile să aibă o dietă formată din 80-90% hrană uscată, iar mâncarea umedă să fie oferită doar periodic, mai mult pe post de recompensă.

  • lipsa igienei dentare

Chiar dacă nu obișnuim să acordăm importanță acestui lucru, pisicile și câinii pot avea parte de igienă dentară precum oamenii. Pentru a evita apariția respirației urât mirositoare se recomandă periajul dentar cu pastă de dinți specială pentru pisici.

Există de asemenea și recompense speciale cu rol de curățare a dinților. Poți cere mai multe detalii în acest sens medicului veterinar. Dacă ești din Suceava, urmează recomandarea medicilor din cadrul clinicii veterinare Nord Vet – nordvet.ro.

  • afecțiunile cavității bucale

În funcție de vârstă, alimentație, rasă și predispoziție, pisica se poate confrunta cu afecțiuni ale cavității bucale care determină apariția respirației urât mirositoare.

Printre cele mai comune afecțiuni ale cavității bucale la pisici se numără acumularea plăcii bacteriene care se mineralizează și se transformă în timp în tartru dentar.

  • diferite boli

Cauza halitozei, a respirației urât mirositoare, poate fi mai profundă decât ai putea crede. Unele boli interne, infecțioase sau neinfecțioase și chiar metabolice pot declanșa la nivelul cavității bucale un miros insuportabil. Să vedem mai exact despre ce boli este vorba.

  1. Boli infecțioase

Amintim aici de imunodeficiența felină și leucemia felină. Pe lista simptomelor se numără și apariția respirației urât mirositoare.

De multe ori, halitoză poate apărea și în urma bolilor ce afectează tractul gastrointestinal (panleucopenia) sau pe cel respirator (rinotraheita). Partea bună este că acestea pot fi evitate prin vaccinare.

  1. Boli interne

Dacă respirația pisicii tale are parfum de amoniac sau urină, este destul de probabil să sufere de boli ale rinichilor. Bolile de rinichi sunt însoțite și de slăbire accentuată, poliurie și vomă.

Dacă respirația pisicii tale are un miros dulceag, atunci pisica s-ar putea să sufere de diabet. Respirația dulceagă este însoțită de urinare cu densitate mai mare, consum mai mare de apă și de mâncare.

Medicul veterinar va realiza un examen fizic a întregii cavități bucale, privind atent dinții, limba, gingiile, mucoasa bucală, dar și zona faringelui și amigdalelor. El poate recurge și la teste de sânge, de urină sau la un examen coproparazitologic.

Este normal ca respirația pisicii tale să aibă un miros mai neplăcut, mai ales după o masă copioasă. Trebuie să îți faci griji atunci când acest lucru devine permanent. Nu te culca pe o ureche, prezintă-te de urgență la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru o examinare.

Dacă ești în Suceava, nu uita de clinica veterinară Nord Vet. Porțile îți sunt deschise nonstop, medicii din cadrul său pot lucra chiar și în regim de urgență. Ai toate detaliile privind serviciile și posibile programări pe nordvet.ro.

Sanatate