Sistemul imunitar reprezinta capacitatea organismului de a se apara impotriva patogenilor de toate felurile, precum virusurile, bacteriile, toxine sau paraziti. Fiind format din celule si molecule ce au rolul de a proteja organismul de agresori, periodic trebuie efectuate analize pentru imunitate pentru a se verifica cat de stabil si puternic este acesta. Imunitatea este, de asemenea, naturala, innascuta, dar si obtinuta pe parcursul vietii.
Ce analize pentru imunitate sunt recomandate de catre medicii specialisti?
Exista o legatura intre sistemul limfatic si cel imunitar intrucat ambele sunt de purificare si aparare. Cel dintai este format din limfa si vasele limfatice, avand rolul de a asigura transportul limfei, dar si din urmatoarele structuri: splina, ganglionii limfatici, timusul si amigdale. Rolurile acestora sunt de protectie si de distrugere a bacteriilor si virusurilor, de anihilare a agentilor patogeni si de eliminare a celulelor moarte.
Setul de analize pentru imunitate recomandat cuprinde analiza hemoleucogramei si a imunogramei, cele doua analizand componentele sistemului imun. Hemoleucograma are ca scop identificarea numarului si procentului de celule precum sunt leucocitele, fagocitele si macrofagele. Imunograma evalueaza anticorpii pe care acestea le produc, respectiv imunoglobulinele (Ig).
Cele 4 clase de imunoglobuline sunt Ig A (este cel mai important element de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor), Ig E (fiind responsabila pentru alergiile din corp), Ig M (fiind prima imunoglobulina secretata atunci cand organismul este amenintat de un antigen) si Ig G (care se secreta dupa Ig M si are functia de a neutraliza toxinele bacteriene). Ultima mentionata anterior este singura care traverseaza bariera placentara si are rolul de a proteja nou-nascutul in primele luni de la nastere.
Unde pot efectua investigatiile necesare?
Avand in vedere ca imunitatea este capacitatea corpului de a se apara in mod natural de virusuri si bacterii, efectuarea in mod periodic a acestor analize pentru imunitate trebuie sa se faca in fiecare an, mai ales daca medicul specialist recomanda. Pe langa modul natural in care acesta lucreaza, noi putem sa il ajutam prin luarea de suplimente indicate de catre medicul nostru.
Centrele de recoltare Synlab te astepta pentru efectuarea investigatiilor necesare. Poti consulta lista cu centrele disponibile in tara de pe site sau apeland la numarul de telefon. Pune sanatatea pe primul loc!