Daca nu te-ai gandit pana acum sa efectuezi un consult de endocrinologie, nu uita ca acesta este legat sanatatea ta si de modul in care ai grija de tine pe viitor. Multe dintre afectiunile care iti pot afecta starea si metabolismul sunt legate de afectiuni ale acestui sistem, cum ar fi sindromul ovarelor polichistrice, diabetul sau osteoporoza. Afla si tu mai multe despre cum te poti proteja impotriva unor afectiuni care iti pot afecta in mod serios organismul!
De ce este important sa iti faci un consult de endocrinologie anual?
Sistemul endocrin este unul complicat si functioneaza in urma unor mecanisme complexe, fiind responsabil de buna functionare a glandelor si organelor, de producerea si reproducerea secretiei de hormoni, ajutand in mod direct la producerea si cresterea nivelului de energie. Medicii specialisti recomanda efectuarea unui consult de endocrinologie in mod anual pentru a fi descoperite eventualele probleme ce pot aparea sau se pot dezvolta pe parcursul vietii unui pacient.
Daca intampini si tu anumite afectiuni sau semnale care iti pot indica prezenta unei astfel de patologii, prezinta-te la un medic specialist pentru efectuarea unui examen de rutina complet si specializat. Exista anumite difunctionalitati ale organismului care pot agrava starea de sanatate al unui pacient, ceea ce va rezulta si la afectarea metabolismului.
Care sunt cele mai intalnite patologii?
Exista mai multe afecituni care sunt asociate cu acest sistem, insa doar 3 dintre acestea sunt mai cunoscute si au o frecventa mai mare de aparitie. Iata care sunt acestea si ce simptome sunt asociate:
- Diabetul – Aceasta este una dintre cele mai raspandite boli ale sistmeului, aceasta fiind o patologie in care pancreasul nu produce o cantitate suficienta de insulina sau nu este utilizata de catre organism. Simptomele sunt oboseala, sete excesiva, urina frceventa, modificari ale vederii;
- Sindromul ovarelor polichistice (SOP) – Aceasta este o afectiune destul de intalnita la femei, fiind asociata cu menstruatie neregulata, acnee, exces de hormoni masculini sau dificultati in a ramane insarcinata. Femeile care sufera de aceasta afectiune se mai pot confrunta si cu probleme cu greutatea corporala, subtierea parului de pe scalp, probleme ale tenului, etc.;
- Probleme cu tiroida – Tiroida sau hormonii acestei influenteaza in mod direct aproape toate organele din interiorul organismului, iar afectiunile ce tin de aceasta glanda pot afecta intreg corpul. Simptomele asociate cu aceasta glanda tiroida sunt intoleranta la caldura, oboseala, dificultati de adormire, diaree sau batai rapide ale inimii.