Gonartroza reprezinta o boala degenerativa a articulatiei genunchiului, care se manifesta prin rigiditate, inflamatie, roseata si durere la nivelul genunchilor. Desi gonartroza necesita tratament medicamentos, chirurgical, cu infiltratii sau cu celule regenerative, este important ca pacientul sa isi modifice intr-un mod pozitiv si stilul de viata.
In ceea ce priveste alimentatia, dieta mediteraneana este cea mai potrivita pentru ameliorarea simptomatologiei gonartrozei. Pe langa alimentatie, sportul are, de asemenea, un rol foarte important. Desi pacientii se feresc de miscare, de teama sa nu afecteze si mai mult articulatia, activitatea fizica ajuta extrem de mult in cazul acestei afectiuni. Iata de ce este indicat mersul pe jos in gonartroza si ce alte tipuri de miscare poti face.
Beneficiile mersului pe jos pentru gonartroza
Pacientii sunt tentati sa evite mersul pe jos si sa opteze mai mult pentru mijloace de transport. Pe de o parte, durerile ii fac sa se fereasca de orice fel de efort, iar pe de alta parte, multi se tem ca nu cumva efortul sa agraveze boala.
Desi la inceput simptomele se intensifica daca misti articulatia, mersul pe jos si alte tipuri de activitate fizica reusesc sa amelioreze durerile in timp. Mersul pe jos este cea mai simpla forma de miscare pentru care poti opta.
De ce este indicat mersul pe jos in gonartroza:
- Mersul pe jos intensifica circulatia sangvina la nivelul articulatiei genunchiului, ceea ce inseamna ca articulatia primeste mai mult oxigen si mai multi nutrienti.
- Mersul pe jos ajuta la intarirea muschilor si a oaselor membrelor inferioare, ceea ce ajuta la protejarea articulatiei.
- Scade stresul si anxietatea, ceea ce ajuta la ameliorarea simptomelor.
- Te ajuta sa iti imbunatatesti echilibrul, deci riscul de cazaturi este redus.
- Impreuna cu o alimentatie sanatoasa, de preferat mediteraneana, ajuta la scaderea in greutate. Greutatea in exces agraveaza gonartroza si simptomele acesteia.
- Per ansamblu, ajuta la ameliorarea durerii si rigiditatii, deci si la cresterea calitatii vietii.
Sfaturi utile privind mersul pe jos
Fie ca alegi sa mergi pe jos pentru o plimbare, fie ca mergi pe jos catre o destinatie, trebuie sa ai in vedere cateva reguli, pentru a te asigura ca iti protejezi genunchii.
Mergi pe teren cat mai plat
Este important sa alegi ruta cea mai neteda, fara gropi sau denivelari de care te poti impiedica. De asemenea, alege drumul mai putin aglomerat. In zonele aglomerate, riscul de lovituri si cazaturi este mai mare. Pe de alta parte, mersul pe jos trebuie sa devina o placere. Aglomeratia inseamna agitatie si poate provoca stres.
Poarta incaltaminte comoda si haine lejere
Incaltamintea cu toc, prea stramta sau incomoda va face mersul pe jos foarte dificil si te poate face sa iti pierzi echilibrul sau sa te impiedici. De aceea, este indicat sa porti adidasi sport cu talpa moale.
De asemenea, hainele prea stramte sau nepotrivite conditiilor meteo pot reprezenta o problema atunci cand mergi mult pe jos. Alege haine lejere si urmareste stirile meteo, pentru a te asigura ca te imbraci corespunzator.
Gaseste-ti un insotitor
Daca mersul pe jos ti se pare plictisitor sau interminabil, un insotitor de drum poate face totul sa para mai usor. Poti ruga un prieten, un membru al familiei sau partenerul de viata sa te insoteasca sau poti lua cainele cu tine la plimbare.
Grabeste pasul si distanta progresiv
Nu incepe brusc sa mergi in pas alert, pentru ca acest lucru poate suprasolicita genunchii. Este important ca efortul sa fie unul progresiv. Asadar, mai intai plimba-te usor, pana ce articulatiile se obisnuiesc cu miscarea, iar apoi poti sa mergi din ce in ce mai rapid. La finalul efortului, mersul trebuie din nou incetinit progresiv.
De asemenea, este important sa mergi initial pe distante mici. Mersul pe distante lungi, dupa pauze lungi, poate suprasolicita articulatia. Totul trebuie realizat treptat. Dupa ce corpul se obisnuieste cu miscarea, trebuie sa se atinga cel putin 3000 de pasi pe zi.
Opreste-te daca te doare
Daca apare o durere acuta si semne de inflamatie (roseata, umflaturi) la nivelul genunchiului, este necesar sa iei o pauza pentru cateva zile si sa aplici gheata.
Ce alte exercitii poti face pentru gonartroza?
Pentru ameliorarea gonartrozei, mai poti apela la:
- Kinetoterapie – se efectueaza in clinici specializate;
- Exercitii simple de gimnastica;
- Exercitii de fitness usoare, fara greutati mari;
- Mers pe bicicleta;
- Strangerea unei perne intre genunchi, in pozitie orizontala, pe podea. Perna se strange pentru 5 secunde, apoi membrele se relaxeaza. Se repeta de 10 ori.
Asadar, alege sa mergi pe jos in loc sa utilizezi mijloace de transport. Poti considera mersul pe jos o terapie pentru genunchii tai, in timp ce te ajuta sa ajungi si la destinatie.