Cât de eficiente sunt sistemele de detecție și alarmare la incendiu?

Cât de eficiente sunt sistemele de detecție și alarmare la incendiu?

Incendiile sunt unele dintre cele mai nedorite evenimente, care duc la pagube materiale și rănirea oamenilor sau chiar pierderea vieților acestora. Când începe un incendiu, nu durează mult până să se extindă și să provoace daune. Orice pompier îți poate spune cât de mult contează fiecare secundă într-un incendiu.

În contextul afacerilor și a clădirilor comerciale, un incendiu este o lovitură dezastruoasă. Pagubele create forțează multe dintre acestea să își încheie activitatea în decurs de câțiva ani.

Astfel, sistemele de detecție și alarmare la incendiu au fost concepute pentru a preveni incendiul din a se extinde și a crea probleme. Totodată, sistemele mai complexe pot anunța autoritățile de prezența incendiului sau pot ajuta în stingerea acestuia (instalații de stingere).

Trebuie menționat faptul că orice afacere este obligată prin lege să aibă un sistem de detecție și alarmare la incendiu prin normativul din 2015. Acesta este denumit ”Normativ privind securitatea la incendiu a construcțiilor, Partea a III-a – Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu”. Acesta prezintă informațiile necesare pentru legate de proiectarea, instalarea și mentenanța sistemelor.

Dar, până la urmă, sunt eficiente sistemele de detecție și alarmare la incendiu?

Eficiența sistemelor de detecție și alarmare la incendiu

Sistemul va detecta incendiul și va alarma întreaga clădire, cu alarme auditive și vizuale. Astfel, persoanele dinăuntru pot lua deciziile corecte. Însă pentru asta, sistemul de detecție și alarmare nu este singurul implicat. La fel de importante sunt cunoștințele și antrenamentul angajaților în caz de incendiu. Aceștia fie pot ajuta în stingerea focului (cu extinctoare cu CO2), fie urmează instrucțiunile pentru a evacua clădirea.

Totodată, amplasarea instalațiilor este un aspect extrem de important. Spre exemplu, dacă achiziționezi detectoare de fum și le poziționezi aproape de aerul condiționat, acesta poate să nu funcționeze. Dacă fluxul de aer împiedică fumul din a ajunge la detector, acesta nu se va declanșa. Distanța minimă la care trebuie amplasate este de minim 50 de centimetri.

Astfel, eficiența unui sistem de detecție și alarmare la incendiu este o combinație între:

  • Sistemul și instalațiile alese
  • Poziționarea acestora
  • Și cunoștințele și antrenamentul angajaților

Când vine vorba de alegerea sistemului, acestea variază. În principiu, sunt împărțite în două categorii: sisteme manuale și sisteme automate. Sistemele manuale reprezintă acel buton de pe perete care, dacă este apăsat, declanșează o alarmă. În unele situații, declanșarea alarmei duce imediat la atenționarea pompierilor. Acest sistem se bazează pe cel mai bun detector, omul, care apasă butonul când simte miros fum sau vede că începe un incendiu.

În schimb, sistemele automate se bazează pe detectoare care declanșează alarma. Și, după caz, atenționează pompierii sau declanșează instalațiile de stingere (sprinklere). Acestea au devenit din ce în ce mai complexe, astfel că detectoarele nu detectează doar fum. Acestea pot identifica și gaze precum butan, metan, amoniac, hexan, propan etc.

De ce ar alege cineva sistemele automate în schimbul celor manuale? Ei bine, majoritatea clădirilor în care se desfășoară activități comerciale nu au persoane prezente non-stop. Iar unele camere sau etaje pot fi mai puțin folosite. Dacă un incendiu pornește în asemenea situații, va fi prea târziu ca cineva să apese butonul de semnalizare manuală. Dacă se întâmplă un așa eveniment, sistemul automat va alarma imediat prezența incendiului, iar personalul și autoritățile pot acționa imediat.

Ce fel de sistem și ce instalații sunt potrivite pentru afacerea ta?

Pentru a afla asta, cel mai eficient este să consulți o firmă care furnizează astfel de sisteme. Ca regulă generală, dacă clădirea este mai mică și este mult personal, un sistem manual ar putea funcționa perfect. În schimb, dacă clădirea este mare și are și camere care nu sunt des folosite, un sistem automat este alegerea perfectă.

Însă dacă vrei să știi care sunt exact instalațiile de care ai nevoie, A-Tech îți oferă consultanță gratuită. Inginerii lor îți vor vizita locația și vor propune cea mai potrivită soluție. În acest mod, te asiguri că sistemele funcționează cum trebuie, iar eficiența lor este maximizată. Tot ce îți rămâne de făcut este să oferi personalului un antrenament în caz de incendiu.

Ia acțiune acum și contactează A-Tech pe numărul lor de telefon la orice oră din zi (24/24) sau trimite-le un e-mail. Nu lăsa neglijența să se transforme într-o catastrofă. Proprietatea ta personală sau sediul societății pe care o conduci trebuie să fie mereu protejată împotriva persoanelor rău intenționate. Un sistem de securitate eficient vă va ajuta să sporiți securitatea acelor spații, dar și să fiți cu un pas înaintea eventualelor pericole care pot fi provocate de foc.

Actual