TOP 3 stiluri de amenajare baie: clasic, vintage și modern

TOP 3 stiluri de amenajare baie: clasic, vintage și modern

Baia reprezintă o încăpere importantă din locuința noastră pentru că la fel ca dormitorul, ea are simbolistica unui loc al relaxării. Ca și în restul casei, design-ul băii trebuie să respecte linia vizuală creată dar și personalitatea proprietarului. De la mobilier, până la culoarea pereților sau a obiectelor sanitare, baia trebuie să reflecte practicitate, comoditate și relaxare.

 

Care sunt stilurile de amenajare ale băii?

 În zilele noastre există nenumărate stiluri în care poate fi amenajată baia, însă cel mai adesea tipurile de design pot fi încadrate în trei categorii de referință: stilul de baie vintage, baia clasică și baia modernă. Ele fac referire la perioada din care provine inspirația esteticii pieselor de decor.

Baie clasică

 • Unul dintre cele mai apreciate stiluri de design al băii este cel clasic care îmbină inspirația mobilierului american, din perioada anilor ’80-’90, cu elemente actuale și materiale din ce în ce mai variate.
 • Culorile sunt neutre, în cazul acestui design, pentru că în general se păstreză culorile naturale ale materialelor din care sunt confecționate piesele. Materialul de baza al mobilierului clasic pentru baie este lemnul, care cel mai adesea are blat din marmură.
 • Pentru a integra foarte bine componentele sanitare în design, mobilierul poate fi prevăzut cu lavoar, cum e în cazul piesei pentru chiuvetă.
 • Adesea, baia clasică poate fi gândită cu prea puține spații de depozitare, motiv pentru care piesele de mobilier clasice de pe Homelux.ro sunt prevăzute cu multe sertare și dulapuri care vin în variante cât mai diverse.
 • Dacă ți se pare că ți se potrivește acest stil, comanda mobila pentru baia ta în stilul clasic și bucură-te de rezultatul unui design care nu se va demoda niciodată.

 Baie vintage

 • Băile vintage se aseamănă cu cele clasice, însă au în general amprenta boemului, design-ul fiind inspirat adesea din artă. Mobilierul vintage poate atinge prin aspectul pieselor, mai multe perioade ale secolului 20.
 • Culorile acestui tip de mobilier atrag atenția, iar texturile creează impresia de uzat sau învechit, întregind astfel ideea de vintage.
 • Un mobilier în stilul vintage poate fi realizat din diverse materiale, de la lemn sau antracit până la tablă, în funcție de model și de preț.
 •  Cel mai des, mobilierul vintage este confecționat din lemn și oferă privitorului senzația că are în față o piesă de colecție. Acesta este motivul pentru care piesele sunt mai greu de integrat.

 Baie modernă

 • Design-ul unei băi moderne are asupra lui amprenta nonconformismului, tehnologia jucând și ea un rol important în noile creații. 
 • În stilul băii moderne sunt preferate nuanțele foarte pigmentate ale pieselor de mobilier și obiectelor sanitare, care pot varia de la verde puternic, la negru sau alb imaculat.
 • Baia modernă are piese de mobilier care au încorporate leduri de culori diferite, care luminează marginile, interiorul și creează diverse efecte.
 • În general mobilierul acestui tip de baie este realizat din fibre de lemn laminat și construcția sa prevede prinderea de perete, eliminând piciorușele care asigurau susținerea pe podea, prezente în celelalte două stiluri.  
 • Obiectele sanitare sunt din ce în ce mai tehnologizate, ele având ecrane digitale, senzori și funcții vocale.
 • Integrarea funcțiilor noi în design, fac ca baia modernă să fie potrivită unei case în care se ține pasul cu inovațiile tehnologice.

Amenajarea băii reprezintă un proces complex, iar alegerea stilului de decorare trebuie să facă parte din acesta. Este important să fim introspecți și să observăm care stil ni se potrivește cel mai bine nouă și casei noastre. Dacă acest punct este atins, alegerea elementelor va fi naturală, iar rezultatul final vă va încânta. 

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com

Comunicate de presa