Trăim vremuri în care grija pentru mediul înconjurător ne preocupă din ce în ce mai mult. Tot timpul ne este recomandat să îmbrățișăm sursele de energie sustenabilă și ecologică pentru a proteja natura, dar și pentru a ne proteja pe noi. Să fie peleții o astfel de sursă? Cu siguranță! Iar în rândurile ce urmează îți vom spune și de ce.
Vrem să analizăm în detaliu tot ce este mai important despre peleți: ce sunt, ce avantaje prezintă și cât de costisitoare este trecerea la încălzirea pe peleți. La finalul acestui articol, vei fi capabil să iei cea mai bună decizie: merită sau nu să îți încălzești locuința cu peleti.
Ce sunt peleții?
Despre peleți trebuie să știi că sunt un combustibil solid și 100% ecologic. Aceștia sunt obținuți prin comprimarea materialelor organice (biomasă, resturi agricole și forestiere, dar și rumeguș) cu ajutorul unor mașinării speciale.
Procesul de creare al peleților, pe scurt, implică comprimarea și uscarea acestora la temperaturi înalte. În medie, peleții trebuie să aibă o umiditate de 8-10% pentru a fi cu adevărat eficienți.
Dimensiunile peleților sunt standardizate, ceea ce îi face foarte ușor de manipulat, depozitat și transportat. Pe piața de profil vei găsi diverse tipuri de peleți, unii din rumeguș de rășinoase, alții din rumeguș de foioase sau mixt. Alegerea trebuie făcută pe baza clasei de calitate, a puterii calorice, dar și a prețului.
Cum se folosesc peleții?
Peleții poți fi folosiți în sobe, centrale termice sau cazane special concepute pentru arderea acestui tip de combustibil. Spre deosebire de lemnele de foc, peleții au o valoare energetică mult mai mare și produc emisii nocive mai puține. Așadar, peleții sunt o alternativă mult mai curată și mai ecologică de încălzire pentru locuința ta.
Care sunt avantajele utilizării peleților?
Cu siguranță îți dorești să le cunoști înainte de a achiziționa peleți. Să știi că cele expuse mai jos sunt principalele avantaje. Dacă vrei să le afli pe toate, înainte de a face achiziția, cere-i informații extra comerciantului.
În primul rând, vorbim despre sustenabilitate. Peleții sunt obținuți din resturi materiale organice regenerabile. Acest lucru îi face o opțiune sustenabilă, având în vedere că nu contribui la defrișarea pădurilor sau la epuizarea altor resurse naturale limitate.
În al doilea rând, vorbim despre o eficiență energetică impresionantă. Puterea lor calorică este în medie de 4200 kcal/kg, cu mult mai mare decât a multor specii de lemn.
În aceeași ordine de idei, este foarte important să discutăm puțin și despre confortul termic pe care ți-l pot asigura peleții în locuință. Având în vedere puterea calorică impresionantă pe care o prezintă, pot produce căldură suficientă pentru locuință, iar sistemele de încălzire pe peleți, fiind proiectate specific, o pot distribui uniform în toate încăperile.
Impactul asupra mediului înconjurător pe care îl au peleții nu poate fi trecut cu vederea. Ei sunt considerați o sursă de energie cu emisii reduse de carbon. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Că nu favorizează schimbările climatice, nu contribuie la crearea efectului de seră și nu prezintă un pericol pentru cei din jur.
Peleții sunt depozitați în sac sau se vând la vrac, ceea ce îi face ușor de stocat și manipulat. Știai că există sisteme automate de alimentare cu peleți în cazane sau sobe? Cu ajutorul lor, nu trebuie să îți mai faci griji cu privire la încărcarea manuală a combustibilului.
Cât de costisitoare este trecerea la încălzirea cu peleți?
Chiar dacă pe termen lung utilizarea peleților poate fi poate cea mai economică soluție, costurile inițiale pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de încălzire pe peleți pot fi mai mari decât cele ale altor sisteme.
Trebuie să îți calculezi foarte bine bugetul inițial. După cum se poate vedea, nu peleții sunt problema, ci sistemul de încălzire aferent.
De asemenea, ține cont de faptul că sistemul de încălzire necesită o întreținere regulată pentru a funcționa în parametri normali. Respectă cu strictețe programul de curățare și întreținere recomandat de producător!
Așadar, în opinia ta, peleții reprezintă o soluție eficientă și ecologică pentru încălzirea locuinței? Ai mai sus principalele avantaje, dar și informații despre costuri ce îți sunt de mare ajutor pentru a lua o decizie corectă.