Pregatirea si intretinerea utilajelor pentru sezonul rece nu trebuie vazuta drept o corvoada, ci mai degraba ca o investitie. Ce inseamna asta? Urmarea unor pasi simpli pentru a ne asigura ca utilajul este protejat si functioneaza corespunzator reprezinta in primul rand o economie.
E vorba de banii pe care, in caz contrar, ar trebui sa-i folosim pentru reparatii. In plus, putem asigura creterea duratei de viata a unor piese utilaje. Deci, din nou, tot la bani ajungem.
In cazul utilajelor agricole, lucrurile sunt bine definite. Acestea sunt depozitate in timpul iernii pentru ca sunt putine lucrari de efectuat in camp deschis. Manualele de utilizare contin sfaturi clare (17 pasi la unele utilaje) pentru depozitarea in timpul iernii.
Daca mutam discutia spre utilajele de constructii, lucrurile nu devin mai simple. Acestea nu au parte tot timpul de pauze si trebuie sa functioneze la temperaturi extreme. Asa ca atentia utilizatorilor creste in aceasta perioada.
Furtunurile hidraulice
Furtunurile hidaulice se pot rupe mai ușor iarna din cauza temperaturilor extreme, care scad cu mult sub zero grade. Cand sunt fortate sau indoite brusc, partea exterioara a acestora se poate crapa destul de rapid.
Inainte de folosi utilajul, faceti o inspectie vizuala riguroasa si cautati eventualale crapaturi in invelisul furtunurilor. Indepartati gheata de pe acestea, deoarece se poate depune extrem de rapid.
Intretinerea motorului
Verificati nivelul de ulei din motor, filtrele de aer si cele de carburant. Filtrul de motorina decantor, cel care aduna rezidurile de apa din carburant este, de asemenea, important si trebuie inspectat.
Porniti motorul, lasati-l sa se incălzeasca si abia apoi incepeti activitatea propriu-zisa. Practic, uleiul ar trebui să fie distribuit uniform si toate componentele să beneficieze de o lubrifiere corespunzatoare.
Este recomandat sa tineti contactul pentru cateva secunde (intre 5 si 10 secunde, spun specialistii) si abia apoi sa porniti motorul. Acesta ar trebui sa functioneze cel putin 5 minute inainte de a utilza bratul excavatorului, de exemplu.
Sistemele de racire-incalzire
Antigelul este extrem de important in aceasta perioada. Conteaza nivelul dar si concentratia. Aceasta din urma poate fi verificata cu ajutorul unui aparat numit refractometru.
Radiatorul de clima trebuie sa treaca printr-o verificare atenta: eventualele pete indica o problema serioasa. Acesta asigura incalzirea in cabina si asigura un confort necesar pentru operator.
Bateria
Bateria cedeaza cel mai usor in timpul iernii, daca nu este folosita. La temperaturi mici, cerintele de curent pot creste chiar si cu 200 de procente. Trebuie sa curatam orice fel de depunere, murdarie sau coroziune: ideea este sa ne asiguram ca exista un contact curat, care sa permita un flux constant de curent.
Consumatorii ar trebui opriti atunci cand pornim utilajul. Asteptam cateva minute si abia apoi pornim incalzirea sau luminile.
Daca utilajul nu este folosit o perioada mai lunga, atunci bateria ar trebui desfacuta si pastrata intr-un spatiu inchis, la o temperatura mai ridicata decat cea ambientala. In cazul in care bateria este descarcata trebuie sa asteptam sa atinga o temperatura de apoximativ 5 grade inainte de a o incarca.
Iarna scade durata de viata a unei baterii – iata un mit care este usor demontat daca protejam corespunzator aceasta componenta.
Cauciucurile
Temperaturile sub zero grade inregistrate iarna scad presiunea din anvelope. Cand vorbim de un echipament care cantareste mai multe tone, presiunea este extrem de importanta. Ar trebui verificata constant in sezonul rece.
Resturile prinse intre striatiile cauciucului trebuie indepartate de fiecare data cand sunt observate. Uzura uniforma este un semn ca anvelopele trebuie inclocuite.
Daca aveti nevoie de anvelope noi pentru utilajul dvs. de constructii puteti intra pe pagina https://rku.ro/. Aici veti gasi numeroase piese utilaje de calitate, originale sau aftermarket, la preturi accesibile, ce pot fi comandate cu usurinta online.