Psiholog recomandat pentru copii și adulți în Iași – Cristina Maria Chițimuș

Psiholog recomandat pentru copii și adulți în Iași – Cristina Maria Chițimuș

Mersul la psiholog a fost multă vreme un subiect tabu, iar lumea evita pe cât de mult posibil să meargă la ședințe de consiliere psihologică și, mai ales, să afle ceilalți de mersul la aceste ședințe. Cu toate acestea, unul din avantajele vieții moderne este faptul că oamenii au devenit cu mult mai deschiși la această idee. Oamenii au început să înțeleagă faptul că și gândurile nesănătoase din mintea noastră sunt tot afecțiuni ce necesită tratament sau terapie, exact ca orice altă afecțiune a corpului uman.

O dată cu modernizarea societății, cu apariția locurilor de muncă de birou, cu intrarea în epoca vitezei, au apărut și mult mai mulți factori de stres, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Din cauza faptului că viața de zi cu zi s-a complicat cu mult față de cea de acum câteva zeci de ani, este foarte important faptul că oamenii și-au schimbat mentalitatea, că au înțeles importanța de a merge la psiholog și de a avea grijă și de sănătatea lor psihică, nu doar de cea fizică. 

Cu toate acestea, cum știm că un psiholog este potrivit pentru nevoile noastre? Sau cum alegem psihologul potrivit pentru copilul nostru? Cum știm când să mergem la psihiatru și când să mergem la psiholog? Aceste întrebări m-au oprit mult timp, pentru că nu aveam răspunsurile necesare și aveam o oarecare reticență în a păși în cabinetul unui psiholog.

Am decis să vă povestesc experiența mea la psiholog, mai exact la doamna psiholog Cristina Maria Chițimuș din Iași. 

Diferența dintre un psihiatru și un psiholog

Înainte să vă povestesc mai mult, aș vrea să subliniez ceea ce mie mi se pare cel mai important lucru și primul pas de urmat înainte de a face o programare: înțelegerea diferenței dintre un psihiatru și un psiholog.

Diferențele dintre cei doi rezidă la nivelul mai multor factori. În primul rând, la nivelul metodei de testare. Spre exemplu, dacă simțiți că e ceva în neregulă la dumneavoastră sau la cineva drag, mai întâi apelați la psiholog. În funcție de ce descoperiri face psihologul, veți fi (sau nu) direcționați spre un psihiatru.

O altă diferență majoră între cele două profesii este modul de tratare. Psihologul se ocupă de problemele de sănătate mentală ale pacienților prin intermediul terapiei, fără să prescrie medicamente. Îndatorirea de a prescrie medicamente psihiatrice îi revine psihiatrului. 

În mod normal, atunci când observăm tulburări ale sănătății mentale, indicat este să mergem să vorbim cu medicul de familie. Acesta ne va recomanda să mergem la un psiholog care, în urma unor discuții, va hotărî dacă este necesară intervenția psihiatrică sau dacă problemele pot fi remediate prin terapie de către psiholog.

Psiholog recomandat pentru copii și adulți în Iași – Cristina Maria Chițimuș

Am avut norocul să întâlnesc pe cineva care deja mergea la psiholog Cristina Maria Chițimuș din Iași. Această persoană schimbase mai mulți psihologi de-a lungul timpului, însă în doamna Chițimuș a găsit persoana potrivită care să îi ajute familia. 

Așa că am luat decizia de a urma recomandarea cunoștinței mele și am făcut o programare la psiholog Cristina Maria Chițimuș din Iași, zona Canta. Aveam enorm de multe emoții și parcă mă simțeam vinovată prin simplul fapt că am pășit în cabinetul ei, de parcă ceva era în neregulă cu mine că simțeam nevoia să vorbesc cu un specialist.

Nu am să vă spun pentru ce problemă am fost la dumneaei, însă vreau să vă spun ceva ce mi s-a părut incredibil și neașteptat: încă de când am intrat pe ușa cabinetului, am simțit o bună-dispoziție ce rezona în toată încăperea. Nu am simțit ochi care judecă uitându-se spre mine, așa cum îmi era mie frică. Doamna Chițimuș a ascultat tot ce am avut de spus și mi-a adresat cuvintele potrivite de încurajare atunci când m-am blocat. Mai mult, am simțit că sunt ascultată, înțeleasă și ajutată.

Vizita la psiholog nu este așa cum o vedeți în filme, ci este una în care conversația decurge firesc. Psiholog Cristina Maria Chițimuș din Iași m-a îndrumat prin metodele ei nu doar să fac ceea ce trebuie, ci și să înțeleg singură ce făcusem greșit și de ce era greșit ceea ce făcusem. 

Progresul înregistrat după câteva ședințe la psiholog

Am simțit, pentru prima dată în ani de zile, că nu sunt acea mamă și soție care trebuie să facă totul de una singură și care nu pare să primească ajutor din nicio parte. Am simțit că parcă doamna psiholog îmi era o prietenă veche, care mă asculta și mă îndruma fără să mă facă să mă simt prost din cauza alegerilor pe care le făcusem.

Cred că e de la sine înțeles faptul că m-am întors cu soțul și cu copilul pentru a purta discuții în familie cu doamna psiholog. Copilul avea unele probleme de adaptare la școală și în urma câtorva ședințe a reușit să se detașeze mai mult de noi și să se deschidă față de colegii lui. Într-una din zile mi-a povestit că baiatul cu care stă în bancă l-a numit ”cel mai bun prieten”. Poate părea ceva banal, însă până nu ești mamă, nu reușești să simți o bucurie atât de mare pentru altcineva. 

Nu pot spune că am o familie perfectă în urma mersului la psiholog, însă pot spune că acum, după câteva ședințe individuale și în familie, toți membrii familiei mele fac eforturi să înțeleagă de ce cineva reacționează într-un anumit fel și să înțeleagă ce pot face pentru a-l ajuta. Pot spune cu tărie că am pășit la psiholog obosită, simțindu-mă singură și neajutorată și, câteva luni mai târziu, sunt o nouă persoană. Am acum o familie implicată, facem activități împreună și, în loc să ne lansăm într-o nouă ceartă, ascultăm, înțelegem și reparăm.

Despre psiholog Cristina Maria Chițimuș

Doamna psiholog Chițimuș care ne-a ajutat atât de mult să formăm o bază corectă a relațiilor dintre noi este tânără, cred că are în jur de 30 de ani. Are un perete plin de diplome, certificate, premii de la conferințe și avize, se vede că este tipul de om care investește constant în propria educație. 

Cabinetul ei este extrem de primitor, cu o atmosferă relaxantă, perfect pentru a te putea deschide. Se află în zona Canta, chiar la stradă și, din fericire, sunt locuri de parcare în zonă tot timpul. Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost disponibilitatea doamnei psiholog de a programa ședințele în funcție de programul meu de la birou.

Dacă cineva mi-ar cere o recomandare de psiholog implicat, la curent cu noile proceduri și tehnici de terapie, aș recomanda fără nicio ezitare cabinetul doamnei psiholog Cristina Maria Chițimuș. Am remarcat că are pacienți din toată zona Moldovei care vin săptămânal în Iași pentru o ședință cu dumneaei. Cu siguranță, voi continua aceste ședințe de terapie. Pur și simplu simt că îmi fac bine. 

Știri Iași