Proiectul „FOODie”, workshop final la Suceava

Sala Senatului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit Workshop-ul final al proiectului de cercetare PN-III-P2-2.1-PED-2019-5092: „Colecție digitală a patrimoniului alimentar românesc și transfer spre societate”.

Centrul RHea din cadrul Universității de Vest din Timișoara, coordonat de către doamna prof.univ.dr. Otiliia Hedeșan a imaginat acest proiect care să ofere o colecție digitală a tot ce înseamnă gastronomie în toate zonele României. Transferul spre societate se înscrie ca o acțiune logică și justă de ajustare și de completare dar și de valorificare a istoriei comunităților românești de toate nivelurile de la așezări izolate la mari aglomerări urbane, desigur, în cadrul cronologic al istoriei ca factor integrator.

Cercetările FOODie au urmărit deplasările pe teren și studiul arhivelor, al surselor literare, istorice. Multe feluri de mâncare au fost reconstituite fidel cu ingredientele și modul de preparare autentic. Au existat interviuri cu păstrătorii tradițiilor, rețetelor, au fost studiate faimoasele caiete și carnete cu rețete.

Au fost cercetate mai multe tipuri de arhive (fonduri documentare precum AFAR și MLR) s-au realizat filme documentare ample.

Activitatea de diseminare a fost amplă. Au fost editate publicații științifice care au cotația cea mai înaltă, inclusiv ISI, echipa a participat cu un panel la Congresul Istoricilor Români de la Alba Iulia dar și la alte congrese.

A existat pe Facebook, o permanentă interfață cu publicul, în sensul redării în timp real a momentelor „bucătăriei”, prezentării actorilor implicați și a rețetelor, de la produsele materiei prime până la produsul finit.

Site-urile on line ecultfood.ro și hera.uvt.ro conțin diseminate activitățile proiectului.

Lasă un comentariu