Primarul Iașiului, Mihai Chirica, Semnează Contractul Pentru Achiziția a 18 Tramvaie și 25 de Autobuze Electrice cu Fonduri Europene

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, Semnează Contractul Pentru Achiziția a 18 Tramvaie și 25 de Autobuze Electrice cu Fonduri Europene

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a marcat un pas semnificativ spre modernizarea transportului public în oraș, semnând luni contractul pentru achiziționarea a 18 tramvaie noi și a 25 de autobuze electrice. Aceste investiții majore vor fi realizate cu fonduri europene, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La licitația organizată pentru achiziționarea tramvaielor, două companii, PESA din Polonia și Bozankaya din Turcia, au concurat pentru contract. După soluționarea contestațiilor, compania Bozankaya a ieșit învingătoare, oferind o propunere net superioară celei poloneze, în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro. Tramvaiele vor avea o capacitate de minim 135 de locuri, inclusiv 30 pe scaune și 5 locuri accesibile pentru persoane cu dizabilități. Dotările moderne vor include aer condiționat, instalație de încălzire, sistem de supraveghere și audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS și sistem de avertizare la coliziune.

Termenul de livrare a celor 18 tramvaie este până la data de 30 iunie 2026, iar finanțarea este asigurată prin intermediul PNRR – Componenta 10 „Fondul Local”.

În paralel, Primăria Municipiului Iași finalizează evaluarea ofertelor primite pentru achiziția a 25 de autobuze electrice, 25 de stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă. Ofertele au venit din partea companiilor Anadolu și Bozankaya, ambele din Turcia, și proiectul are o valoare totală de 14,4 milioane de euro. Capacitatea minimă a autobuzelor electrice va fi de 50 de persoane, dintre care minim 24 vor beneficia de locuri pe scaune.

Această inițiativă face parte dintr-un proiect amplu care vizează transformarea transportului public din Iași. Primarul Mihai Chirica a subliniat că, datorită fondurilor europene, prin PNRR și Programul Operațional Regional, orașul va dispune în total de 119 mijloace de transport electrice, inclusiv 50 de tramvaie și 69 de autobuze, în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, echivalentul a circa 150 de milioane de euro.

Știri Iași