Marele actor Ilarion Ciobanu ar fi împlinit 91 de ani

Ilarion Ciobanu, actor de geniu,  s-a născut în urmă cu 91 de ani, la 28 octombrie 1931, în Ciucur-Mingir, azi în Republica Moldova. Ilarion Ciobanu a fost un autodidact. Viața nu a fost prea generoasă cu el. A lucrat ani de zile ca hamal în Portul Constanța, unde s-a împrietenit cu Jean Constantin, un alt monstru sacru al ecranului.

Ilarion Ciobanu a muncit ca agricultor, tractorist, hamal, brigadier la Bumbești-Livezeni. A venit pe lume într-o familie cu șase frați. A rămas orfan de tată la 8  ani. La 20 de ani și-a pierdut și mama.

În 1948 a jucat rugbist de perfomanță la Dinamo si Progresul. A cochetat cu studiile la mai multe facultăți, inclusiv Inginerie navală, Mecanică, Geografie. În seria de filme ăn care l-a interpretat pe Comisarul Roman, și-a etalat calitățile de rugbist. I se spunea „Claris”.

A încercat și a reulit să devină student la IATC în 1958. Totuși, talentul i-a permis ca student să interpreteze un rol principal în filmul Setea, film lansat în 1960.

A abandonat studiile și a continuat să joace în peste 50 de filme. Deși nu avea legătură cu Ardealul, cele mai multe roluri au fost de ardelean.

Și-ar fi dorit să fie marinar, dar singura consolare a fost interpretarea rolului Gherasim, cârmaciul din „Toate Pânzele Sus!”.

A rămas celebru când l-a interpretat pe ardeleanul Traian Brad în seria de filme cu „Ardelenii”.

Mereu calm, așezat, rostind cuvinte scurte dar hotărâte, Ilarion Ciobanu a interpretat și rolul dacului liber Gerula.

A jucat în rolul comisarului Roman în fileme Ultimul Cartuș, Cu Mâinile Curate, Capcana și Departe de Tiperrary.

A jucat roluri de muncitor, brigadier, activist, în filme ca Omul care ne trebuie, seria Lumini și Umbre

Ilarion Ciobanu a murit la 7 septembrie 2008, la București. A ales ca trupul lui să fie incinerat iar cenușa să ajungă în Marea Neagră.

Lasă un comentariu