Județul Galați are probleme cu șomajul

Județul Galați deși este județ cu port la Dunăre, cu un combinat siderurgic, așezat în vecinătatea Republicii Moldova și a Ucrainei are probleme cu șomajul Problema majoră este a grupei de vârstă între 40 și 49 de ani, adică a populației aflată la deplina maturitate. Din cei 10390 șomeri înregistrați oficial (evident, numărul este mai mare, pentru că AJOFM-urile nu au evidența celor ce au finalizat ajutorul de șomaj și nu au mai actualizat situația lor din punct de vedere al muncii), 23% au vârste între 40 și 49 de ani.

Angajatorii privați preferă tineri până în 35-40 de ani, pentru că aceștia au randamentul sperat și nu pot să pretindă salarii mai mari. Persoanele între 40-49 de ani sunt afectate de chestiunea toxică a discriminării bazate pe vârstă, care deși este ilegală, se practică. Persoanele care au 49 de ani vor avea probleme fiindcă mai au destui ani până la pensie, deci, nu vor putea ajunge să se pensioneze cu pensii decente, sperând la pensii minime. De aceea, pentru această categorie de vârstă, plecarea peste granițe este de multe ori unica soluție, una grea și cu repercusiuni în viața de familie.

Galațiul ocupă un nedorit loc 3 la nivel național, conform unei raportări din 30 septembrie 2022, după Dolj și București.

Statistice mai arată că 3391 persoane sunt foarte greu ocupabile, 4493 greu ocupabile, 1695 mediu ocupabile, iar 811 sunt persoane uşor ocupabile.

Lasă un comentariu