În trecut, farfuriile din lemn au fost folosite în mod obișnuit, în fiecare zi. Lemnul era ușor de procurat și putea fi modelat pentru a produce vase din care oamenii să mănânce. În secolul al XVIII-lea, ceramica europeană a evoluat și meșterii au început să învețe despre porțelan de la artizanii chinezi. Spre deosebire de ceramica veche, folosită pentru gătit și pentru ulcioare, porțelanul era alegerea potrivită pentru a mânca din el. Putea fi produs ieftin și, deși se putea sparge destul de ușor, și putea fi, de asemenea, produs în masă. Toate aceste motive au făcut ca porțelanul să fie rapid adoptat atunci.
În prezent, tendința de a fi tot mai ecologici și tot mai atenți cu nevoile întregii planete, ne face să trecem înapoi la farfuriile din lemn. Faboltray SRL oferă astfel de farfurii la cele mai înalte standarde de calitate, menite să schimbe modul în care mâncăm și să ne facă mesele mai sănătoase.
Cum a câștigat plasticul popularitate în locul lemnului
Din anii 1940, plasticul a fost folosit pentru a face vesela pentru copii, dar a trecut repede și la vase pentru adulți. În acest timp, metalele erau conservate pentru război, iar lemnul era scump, poros și se credea despre el că ar fi mai puțin sanitar. Porțelanul se spărgea ușor, așa că plasticul părea alternativa perfectă. Aproape nimeni nu s-a gândit dacă substanțele chimice din plastic sunt sau nu sigure.
Vasele din plastic au fost, de asemenea, convenabile. În anii 1960, vasele pentru copii au fost vândute de General Electric. Diverse tipuri de plastic sunt acum folosite pentru diferite tipuri de vase, precum și pentru recipientele de depozitare a alimentelor. Cu toate acestea, acum începem să aflăm mai multe despre potențialele pericole ale BPA (bisfenol-A).
Sunt vasele din plastic sigure?
Au existat numeroase rapoarte despre modul în care unele dintre aceste vase din plastic ne pot afecta sănătatea. Multe familii au început să cumpere mai multe jucării din lemn, iar majoritatea părinților au trecut la utilizarea de farfurii și a altor articole pentru masă din plastic care nu conține BPA în loc de lemn sau alte produse durabile.
Potrivit unor rapoarte din presă, nici utilizarea materialelor plastice fără BPA nu este cu adevărat sigură. Un studiu realizat de Universitatea din Calgary a constatat că bisfenol-S, care este în plasticul pe care îl utilizăm în mod predominant pentru a înlocui BPA, poate fi la fel de periculos, dacă nu mai periculos decât plasticul folosit anterior.
Cu toate dovezile despre substanțele chimice nocive găsite în materiale plastice, oamenii sunt mai receptivi acum să folosească farfurii de lemn. Farfuriile de lemn oferă o alternativă excelentă la toate aceste materiale toxice și ar trebui să reprezinte o opțiune bună pentru toată lumea.
Materialele plastice au un impact grav asupra mediului nostru de ceva timp și este timpul ca oamenii să înceapă să se implice pentru a reduce dependența noastră de acest material fabricat de om. Deșeurile plastice au tot potențialul de a ne afecta viața și de a distruge mediul în care trăim.