De ce mă dor dinții la rece? Află lucruri interesante despre sensibilitatea dentară!

De ce mă dor dinții la rece? Află lucruri interesante despre sensibilitatea dentară!

De ce mă dor dinții la rece? Sensibilitatea dentară este una dintre cele mai mici probleme pe care le poate avea un pacient la nivelul cavității bucale. Cu toate acestea, este și una dintre cele mai des întâlnite probleme, atât la preadolescenți, adolescenți, tineri și adulți de toate vârstele. Deși senzația pe care o avem când consumăm ceva rece, cald sau dulce pare că ne înfioară tot sufletul, nu multă lume acordă atenția cuvenită acestei afecțiuni. 

Haideți, așadar, să vedem ce cauzează sensibilitatea dentară, pentru a ști de ce anume să vă feriți atunci când vă confruntați cu ea!

  1. Sensibilitate dentară după ce ați suferit o procedură stomatologică

După ce ați fost la medicul stomatolog și ați trecut printr-o procedură stomatologică, este indicat să nu consumați nimic primele câteva ore. Timpul de așteptare variază de la pacient la pacient, în funcție de gravitatea procedurii și de situația stării de sănătate. Medicul stomatolog vă va oferi toate informațiile necesare după ce beneficiați de respectiva procedura stomatologică. Cel mai important este să respectați aceste indicații, pentru a evita apariția senzației de străfulgerare. 

Este absolut normal ca dinții să fie mai sensibili după vizita la stomatolog, în special dacă procedura a fost ceva mai complicată. 

  1. Vă spălați pe dinți prea apăsat?

Multă lume nu acordă atenție presiunii pe care o aplică pe dinți și pe gingii atunci când se spală pe dinți. Acest lucru se întâmplă în special atunci când pacienții folosesc o periuță de dinți electrică. În momentul în care puneți prea multă presiune pe dantură în momentul perierii, aceasta poate dezvolta sensibilități. 

Nu în ultimul rând, gingia poate fi agasată de această presiune și poate dobândi chiar mici răni. Consecința este că gingia se va retrage dacă este agasată și, prin retragerea ei, rădăcinile dentare vor fi dezgolite. Pentru că rădăcina dintelui este menită să fie acoperită de gingie, aceasta este mai sensibilă la factori externi. Din acest motiv, atunci când treceți rapid de la alimente reci la calde, ori când consumați dulce, s-ar putea să simțiți acel disconfort specific.

Mâncați prea multe alimente acide?

În ziua de astăzi, alimentația noastră este preponderent acidă. Băuturile acidulate, chipsurile, ciocolata, dulciurile în general, pizza, toate aceste alimente nu cresc doar aciditatea stomacală. De fapt, aceste alimente ridică nivelul acidului din salivă, acid care atacă terminațiile nervoase ale dinților. Ideal este să consumăm alimente alcaline, adică care au pH-ul peste 7. 

Exemple de acest tip de alimente sunt migdalele, grepfruitul, lintea, orezul brun, soia, uleiul de in. Puteți discuta cu un nutriționist care să vă alcătuiască o dietă bazată pe acest tip de alimente. Cu siguranță veți descoperi multe efecte benefice ale acestui tip de dietă, mai ales la nivelul sensibilității dentare. 

Ești din Iași și ai sensibilitate dentară? Vino la OneDent Clinic din Păcurari! Dr. Oana Tălmaciu și echipa ei vor găsi cu siguranță soluția potrivită pentru problema ta!

Scrâșnit din dinți?

Scrâșnitul din dinți este ceva ce pacienții fac de cele mai multe ori în timpul somnului. Această condiție medicală poartă numele de bruxism și este foarte dăunătoare danturii. Atunci când cineva scrâșnește dinții, smalțul dentar se fisurează și sare. Un dinte care nu este apărat de smalțul dentar este un dinte mult mai sensibil la factori externi. Din acest motiv, dacă vă confruntați cu acest tip de problemă, consultați-vă medicul stomatolog de urgență din Iași sau din orașul dvs. 

Acesta vă va recomanda gutierele pentru bruxism, care sunt menite să vă protejeze ambele rânduri de dinți. Smalțul dentar nu poate fi reparat și nici înlocuit, așa că aveți mare grijă la sănătatea voastră dentară.

Folosiți prea multă pastă de dinți pentru albire?

Pastele de dinți pentru albire sunt paste de dinți care conțin mai multe chimicale. Dacă le folosiți în mod constant, dinții voștri vor fi mereu afectați de aceste chimicale și își vor pierde din rezistență. 

Medicii stomatologi recomandă ca pasta de dinți pentru albire să fie utilizată alternativ cu o altă pastă de dinți. În acest mod, vă puteți spăla pe dinți ori de câte ori doriți, fără să suprasolicitați smalțul dentar. 

Același lucru este valabil și dacă folosiți ață dentară pentru albire sau apă de gură cu același scop. De asemenea, nu este indicat să folosiți apă de gură mai mult de patru ori pe zi. Din aceste patru ori, încercați ca cea pentru albire să fie folosită doar de 2 ori, o dată dimineața și o dată seara. 

Dacă veți respecta aceste instrucțiuni, veți începe să observați că sensibilitatea dentară se va estompa în timp.

Comunicate de presa