Fructele de aronia, sub forma de bobite mici, asemanatoare celor de soc, au crescut recent in popularitate in randul consumatorilor dornici sa isi adauge in dieta zilnica mai multe super-alimente. Originare din America de Nord si aduse mai tarziu in Europa, fructele de aronia sunt cunoscute la noi sub denumirea de scorus negru. Au un gust intepator, amarui si astringent.
Considerata super-fruct pentru beneficiile sale asupra sanatatii, aronia sustine sanatatea cardiovasculara, sistemului imunitar, digestia si are un urias potential antioxidant, fructele continand de 15 ori mai multi antioxidanti decât afinele sau merisoarele. Consumat sub forma de suc Aronia Charlottenburg, fructul ofera concentratii mari de vitamine esentiale desfasurarii proceselor biologice ale organismului uman.
Ce compusi benefici se gasesc in aronia
Fructele de aronia contin cantitati uriase de vitamine și minerale, printre care zinc, magneziu, fier, vitaminele C, B, K, mai rarele vitamina Q cu rol insemnat in prevenirea si tratamentul unor boli ca Parkinson, cancerul si astmul bronsic, si vitamina P, care contribuie la asimilarea vitaminei C in organism. In comparație cu alte fructe, bobitele de aronia au cel mai ridicat nivel de antioxidanti, compus chimic care protejeaza celulele corpului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Antioxidantii protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima.
Aronia – fructul tineretii
Prin cantitatile mari de antioxidanti, aronia incetineste procesul natural de imbatranire, avand si efecte benefice asupra pielii, cea care de multe ori tradeaza varsta unei persoane. Consumul sucului de aronia ajuta la protejarea tegumentului de factori externi cum ar fi poluarea, fumul si radiațiile UV, care pot contribui la aparitia ridurilor si a pielii imbatranite. Fructele de aronia sustin asadar tineretea din interior spre exterior.
Cum se consuma fructele de aronia
Fructele proaspete pot fi adaugate in diverse preparate culinare, precum si in smoothie-uri, sucuri si vin. Boabele de aronia uscate pot fi consumate drept gustare sanatoasa sau folosite ca ingredient in salate, produse de patiserie si ceaiuri.
Din interiorul corpului pana la aspectul pielii, fructele de aronia sunt incredibil de benefice, iar consumul acestora ar trebui sa devina un obicei pentru toti cei care doresc sa previna sau sa trateze probleme de sanatate.