Cum vă ajută o listă de verificare să mențineți piese utilaje în formă

Cum vă ajută o listă de verificare să mențineți piese utilaje în formă

Dacă aveți sau operați un utilaj știți deja cât de important este să îi mențineți eficiența. De ce și cum să faceți asta? Aflați răspunsurile în rândurile de mai jos.

De ce să folosiți o listă de verificare

Monitorizarea stării de sănătate a echipamentului ar trebui să fie o prioritate pentru oricine. Așa puteți să vă protejați investiția, să preveniți defecțiunile grave și să evitați costurile inutile de reparații.

O listă de verificare este un instrument la îndemână cu ajutorul căruia puteți să vă ușurați munca. Atunci când aveți de inspectat piese utilaje, poate fi copleșitor să țineți minte ce ați verificat și ce nu.

Dacă organizați întreținerea echipamentului în baza unei liste de verificare, puteți planifica totul fără bătăi de cap. Sarcinile pot fi programate în funcție de intervalul la care trebuie verificate componentele, de exemplu: zilnic, lunar sau sezonier.

Cu ce să începeți

Primul punct pe listă trebuie să fie inspecția din afară a utilajului. Verificați dacă luminile funcționează corect și dacă există becuri arse. Asigurați-vă că nu sunt probleme pe partea electrică, că izolația firelor este în regulă.

Brațul de ridicare, dacă există, trebuie și el inspectat, în căutare de rugină sau alte puncte slabe. Verificați dacă există semne de scurgeri pe partea hidraulică, pentru a preveni eventuale defecțiuni ale utilajului. Atașamentele trebuie să fie și ele în parametri normali.

Roți sau șenile

O altă etapă importantă se referă la inspectarea roților sau șenilelor, în funcție de cum este dotat utilajul. Este vital să puteți să vă puteți deplasa în siguranță, așa că verificați aceste piese utilaje și înlocuiți orice componentă uzată.

La echipamentele pe roți, trebuie să vă asigurați că anvelopele se află în stare bună de funcționare și că sunt umflate corect. În plus, verificați dacă există semne de deteriorare sau rugină și dacă toate piesele sunt strânse suficient.

În cazul șenilelor, măsurați tensiunea și verificați aderența cauciucului. Această operațiune ar trebui făcută la cel puțin 50 de ore de funcționare, dar cu cât mai des cu atât mai bine. Aveți grijă ca șenilele să nu fie nici prea strânse, dar nici prea slăbite.

Motorul și cabina

Inima utilajului este motorul, așa că nu putea să lipsească de pe o listă de verificare. Este vital să aveți piese motor care să funcționeze la cote maxime.

Fluidele utilajului sunt asemenea sângelui ce curge prin vene. Drept urmare, trebuie să fiți vigilent și să monitorizați constant nivelul și starea acestora. Uleiul de motor, de transmisie și lichidul de răcire trebuie completate dacă observați că nu există o cantitate suficientă.

Filtrele trebuie și ele verificate și înlocuite la nevoie. Acestea nu își vor face treaba dacă sunt murdare, ba mai mult vor produce daune motorului. De asemenea, inspectați curelele și furtunurile pentru eventuale semne de uzură. Nici bateria nu trebuie uitată, controlați dacă există semne de coroziune.

În final, a rămas de verificat cabina. Chiar dacă este ultima pe listă, rolul ei nu este mai prejos. Puteți începe inspecția cu ferestrele, oglinzile și ștergătoarele de parbriz. Asigurați-vă că pedalele se mișcă ușor, că scaunul este în stare bună de funcționare și că luminile controlate din interior se aprind și se sting fără probleme.

Așadar, o listă de verificare este un instrument util pentru realizarea operațiunilor de întreținere. Puteți să vă planificați timpul, în așa fel încât să evitați cheltuielile de reparații inutile și să creșteți durata de viață a utilajului.

Comunicate de presa