Cum prelungesti viata cutiei de viteze?

Cum prelungesti viata cutiei de viteze?

Cutia de viteze necesita mai multa atentie decat primeste in general. Cand se face revizia unui vehicul, in general se omite verificarea cutiei.

Sunt mai multe motive pentru care cutia rareori intra in discutii cand vorbim de revizie. In primul rand exista credinta despre cutiile de viteze ca sunt super rezistente si se strica foarte rar.

Nu trebuie sa ne batem capul cu ele decat in cazul in care deja avem o defectiune.

De ce se strica cutia de viteze?

Ca sa intelegem de ce se strica cutia de viteze, trebuie sa intelegem functionarea acesteia.

Mecanismul cutiei este o insiruire de pinioane care conlucreaza intr-un mediu inchis. Pentru protectia pieselor din cutie se utilizeaza o baie de ulei.

Acest ulei are rolul de a reduce frictiunea dintre piese si temperatura de lucru a cutiei. De calitatea si proprietatile acestui ulei depinde foarte mult durata de viata a cutiei.

In general, sunt trei probleme mari care pot reduce drastic durata de viata a cutiei:

  • Utilizarea gresita a cutiei de viteze
  • Lipsa de ulei sau calitatea slaba a acestuia
  • Calitatea slaba a pieselor de schimb

Utilizarea gresita a cutiei

Modul de conducere are un impact puternic asupra mecanismului cutiei si nu numai. De exemplu, la cutiile manuale, utilizarea gresita a ambreiajului poate duce la distrugerea cutiei.

Totodata pot fi si obiceiuri care sa aiba un impact negativ asupra mecanismului cutiei, cum ar fi utilizarea ei pe post de frana.

Modul de conducere haotic, utilizarea frecventa a alternantei acceleratie/frana, pot crea tensiuni mari in cutia de viteze.

Lipsa de ulei sau calitatea slaba a acestuia

Sa ne inchipuim ce se intampla in cutie in cazul lipsei de ulei? Pinioanele se incing datorita frictiunii ridicate, se coloreaza, devin casabile si se sparg la prima tensiune mai mare.

Acelasi lucru se intampla si in cazul in care calitatea uleiului scade. Creste frictiunea dintre componente si implicit temperatura de lucru si se reduce durata de viata a pinioanelor.

Datorita frictiunii se creeaza pilitura de fier care la randul ei contamineaza uleiul din cutie si reduce si mai mult protectia pinioanelor.

Calitatea slaba a pieselor de schimb

Orice mecanism necesita reparatii la un moment dat. Datorita modului de lucru, piesele se uzeaza in timp si trebuie schimbate.

Nu este indiferent cu ce piese schimbam piesele uzate. Sunt foarte multe oferte de piese cutii viteze pe piata, la diferite preturi, nu sunt insa toate la acelasi nivel calitativ.

Calitatea slaba se vede in primul rand la calitatea materialelor din care acestea sunt facute. O piesa care este confectionata din materiale de slaba calitate, are o durata de viata mai mica.

Multi cumpara piese si accesorii auto in functie de pret. Din pacate aceasta strategie nu functioneaza de fiecare data. Preturile mici pot fi un semnal de calitate slaba a produselor, exceptia fiind sa cumparati la reduceri de sezon la piese sau consumabile.

Astfel puteti cumpara piese de calitate la un pret mult mai accesibil si sa beneficiati de acesta la un pret mai mic.

Cum prelungim viata cutiei de viteze?

Sunt doar cateva lucruri pe care le poti face ca sa prelungesti viata cutiei de viteze a vehiculului tau:

  • Foloseste ulei de transmisie de calitate si schimba-l periodic conform recomandarii producatorului
  • Utilizeaza cutia in mod corespunzator in timpul conducerii
  • Fa reparatiile la un service autorizat de reparatii cutii viteze si utilizeaza piese de schimb de calitate la reparatii

Desi cutia de viteze se strica mult mai rar, defectiunile ei pot fi destul de costisitoare. O intretinere buna a cutiei ne poate scuti de cheltuieli inutile.

Comunicate de presa