Colectarea selectivă: eficientă într-o societate plină de deșeuri

Colectarea selectivă: eficientă într-o societate plină de deșeuri

Evoluția societății a adus de-a lungul timpului o sumedenie de beneficii pe toate planurile. În pofida acestui fapt, noi toți ne confruntăm cu un fenomen foarte greu de controlat, și anume invazia gunoaielor. Neglijența combinată cu nepăsarea ne-au adus în această situație extrem de delicată în care mediul înconjurător este pus la grea încercare datorită cantităților imense de deșeuri care ajung zi de zi în locuri în care nu au ce căuta. Din fericire, la un moment dat, societatea a realizat că lucrurile scapă de sub control și s-au căutat soluții care au luat forma unor legi.

Legea colectării selective

O astfel de lege este cea a colectării selective, care în România a prins formă undeva în anul 2019, lege prin care containerele obișnuite în care aruncăm tot gunoiul la comun trebuie înlocuite cu pubele distincte pentru gunoiul menajer, hârtie, plastic și sticlă. În acest mod s-au făcut primele demersuri în ceea ce privește selecția deșeurilor la noi în țară.

Colectarea selectivă conferă o mulțime de avantaje atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător. În primul rând, cantitatea de deșeuri care ajunge în gropile de gunoi scade considerabil, iar acolo vor ajunge resturi care se degradează în timp scurt și nu fac rău mediului încojurător. Pe de altă, parte selecția deșeurilor poate înseamnă o șansă imensă pentru reciclarea acestora. Fie că vorbim de sticle refolosite, de plasticul care se topește și se refolosește sau de valorificare hârtie carton, toate acestea primesc o șansă în plus pentru a nu ajunge într-o groapă de gunoi sau, mai rău, într-un râu sau altundeva în natură.

În ciuda faptului că încă avem o grămadă de lacune în ceea ce înseamnă reciclarea și colectarea selectivă, este important că începem să înțelegem importanța acestor demersuri. Până la urmă, este normal ca toate să fie puse la locul lor, fără să dăuneze naturii și resurselor. 

Comunicate de presa