Ce sunt fatetele dentare si pentru ce sunt utilizate?

Ce sunt fatetele dentare si pentru ce sunt utilizate?

Pentru persoanele care vor sa isi imbunatateasca zambetul, fatetele dentare sunt o optiune simpla. Fatetele sunt acoperiri subtiri, care sunt plasate peste partea din fata (vizibila) a dintelui si arata ca dintii naturali. 

Se pot pune fatete dentare doar pe anumiti dinti sau pe toti, in functie de modul in care se prezinta de fapt dantura. Pentru ca zambetul a devenit tot mai important sunt numeroase persoane care se intreaba cat costa o fateta dentara pentru a vedea daca tratamentul le este potrivit. Fatetele pot fi folosite pentru a corecta o gama larga de probleme dentare, cum ar fi:

  • dintii care sunt patati si nu pot fi albiti prin proceduri clasice;
  • dinti ciobiti sau uzati;
  • dinti strambi sau diformi;
  • spatii neuniforme sau un spatiu mare intre dintii frontali superiori.

Fatetele sunt realizate fie din portelan, fie din rasina compozita. Medicul dentist va ajuta pacientul sa aleaga materialul care este cel mai potrivit pentru el. Fiecare tip de fateta are propriile sale beneficii.

Ce sunt fatetele din portelan?

O fateta de portelan este ca o coaja subtire care este facuta la comanda pentru a se potrivi pe dinte.

Beneficiile fatetelor de portelan:

  • sunt puternice si durabile;
  • au o suprafata cu aspect natural;
  • mai putin smalt dentar trebuie indepartat decat in cazul coroanelor dentare;
  • nu se pateaza usor.

Cum se monteaza fatetele?

Pentru a pregati dintii, medicul stomatolog indeparteaza de obicei o cantitate mica de smalt din fata si pe partile laterale ale dintilor. Acest lucru face loc pentru fatete, astfel incat dintii sa arate naturali.

Stomatologul ia o amprenta a dintilor pregatiti. De asemenea, medicul dentist decide asupra nuantei de material care va fi cea mai buna pentru pacient, in functie de culoarea generala a celorlalti dinti.

Amprenta este trimisa la un laborator stomatologic care face fatetele de portelan personalizate pentru a se potrivi dintilor. Acest lucru poate dura cateva zile. Medicul dentist poate oferi fatete temporare pe care pacientul sa le poarte intre timp.

La urmatoarea vizita, medicul dentist plaseaza fatetele pe dinti pentru a verifica potrivirea si forma. Dupa orice ajustare, dintii sunt curatati si fatetele sunt lipite de dinte.

Comunicate de presa