Ce este Lupusul?
Denumirea bolii are mai multe înțelesuri, aceasta ar proveni fie de la rapiditatea extinderii bolii, asemenea unui lup care își mănâncă repede prada, fie de la aspectul erupției de pe față, ce amintește de petele de pe fața lupului, fie de cicatricile ce apar în forma severă, tardivă a bolii, ce se aseamănă unor mușcături de lup.
Boala afectează întreg organismul, iar eritemul face referire la roșeața care apare în forma acută a bolii, la nivelul obrajilor, sub formă de fluture.
Este o patologie autoimună ce provoacă inflamație în întreg organismul, dar formele variază mult de la individ la individ, cât și gradul de afectare.
De regulă, se manifestă în perioade de recăderi (cu apariția simptomelor) și remisiuni.
Care sunt simptomele?
Cele mai comune semne și simptome întâlnite în boală sunt starea de oboseală, febra, eritemul facial în formă de fluture, leziuni eritematoase pe corp, pe zonele expuse la soare (îndeosebi pe piept și spate), dureri articulare și rigiditate, sindrom Raynaud (degetele capătă culoare albă și vineție la expunerea la frig sau la stres), dureri în piept și dificultate la respirație, dureri de cap, confuzie, pierderi de memorie, afectare oculară, afectare renală, pierderea părului (alopecie).
De ce apare lupusul?
Fiind o boală autoimună, aceasta presupune faptul că sistemul imun atacă celulele sănătoase ale organismului. Lupusul apare în urma unei combinații de factori genetici și de mediu, iar ca factori declanșatori se recunosc expunerea la soare, infecțiile și anumite medicamente (antihipertensive, anticonvulsivante, antiaritmice sau antibiotice)
Femeile sunt mult mai frecvent afectate decât bărbații, iar boala apare în special la adulții tineri, între 15-45 de ani.
Care sunt complicațiile bolii?
În evoluția de lungă durată, lupusul ajunge să afecteze o multitudine de organe, printre care:
– rinichii, dând modificări de urină (închisă la culoare, cu sânge sau spumoasă, urinări frecvente), hipertensiune arterială, creștere în greutate și edeme, ajungând până la insuficiență renală. Afectarea renală este semn de prognostic negativ al bolii și una dintre principalele cauze de deces prin lupus.
– inima, prin afectarea miocardului și a arterelor, crescând riscul de evenimente cardio-vasculare, de tipul infarctului miocardic acut
– plămânii, ducând la pneumonie și pleurezie
– afectarea vaselor de sânge și a sângelui – anemia este frecvent întâlnită, dar persoanele afectate au și risc crescut de tromboză sau hemoragie
– ulcere peptice, dar și ulcere la nivelul cavității bucale sau nazale
– creierul și sistemul nervos central, având ca simptome tulburări de comportament, dureri de cap, amețeală, tulburări de vedere, chiar convulsii sau atac vascular cerebral.
Depresia, anxietatea, tulburările de concentrare și de somn, modificările în apetit sunt și ele întâlnite adesea.
Femeile cu lupus au risc crescut de pierdere a sarcinii, de preeclampsie și naștere prematură, însă acestea sunt reduse în urma unui tratament adecvat ce ține boala sub control, iar sarcinile pot fi duse la termen fără probleme.
Cum se pune diagnosticul de lupus?
Nu există un test specific de diagnostic, ci o corelație între semnele clinice, analize de laborator- de sânge ( mai ales dovada existenței anticorpilor anti-nucleari) și urină, dar și investigații imagistice sau biopsie renală/ cutanată.
Există tratament pentru Lupus?
Lupusul nu este o boală complet vindecabilă, însă tratamentul existent în prezent poate ține eficient sub control semnele și simptomele, fiind administrat în funcție de severitatea bolii și de factori ce țin de pacient, cum ar fi vârsta sau dorința de a rămâne însărcinată.
În principiu, tratamentul de bază se face cu Plaquenil, un antimalaric de sinteză ce are efect asupra sistemului imun, corticosteroizi, imunosupresoare și antiinflamatoare nesteroidiene. Terapia biologică începe să fie și ea utilizată tot mai frecvent.
Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele, de a preveni recurențele bolii și de a încetini evoluția acesteia.
Ce modificări în stilul de viață ajută?
Boala poate fi ținută și mai bine sub control dacă se adoptă anumite modificări în stilul de viață, ce pot reduce recurențele bolii și ameliora simptomele, cum ar fi evitarea soarelui prin haine de protecție și utilizarea cremelor cu SPF, oprirea fumatului, evitarea consumului de alcool, dieta sănătoasă, bazată pe fructe, legume și cereale, precum și exercițiul fizic, ce ajută starea generală a organismului, întărește oasele și reduce riscul cardio-vascular. Suplimentele cu vitamina D par a aduce beneficii la pacienții cu lupus, dar administrarea lor trebuie să se facă sub recomandarea medicului.