Panourile solare reprezintă o modalitate excelentă de a compensa costurile energetice și de a reduce impactul negativ asupra mediului. Pe lângă acestea, ele oferă și alte beneficii, precum sprijinirea afacerilor locale și contribuția la independența energetică, iar lista nu se oprește aici.
Dacă vrei să instalezi panouri solare pentru casa ta, iată care sunt avantajele acestora:
1. Reduc în mod semnificativ costurile energetice. Panourile solare reprezintă o alternativă în ceea ce privește producerea și consumul de energie electrică, dar una naturală, deoarece ele transformă energia primită de la soare în energie pentru propria ta casă. Astfel, facturile la curent vor scădea în mod semnificativ sau – de ce nu? – vor dispărea cu totul. Deși zilele însorite vor produce mai multă energie solară, panourile vor continua să atragă energie chiar și atunci când vremea este mohorâtă sau când cerul este înnorat. Astfel, lumina indirectă a soarelui va ajuta – în continuare – la alimentarea casei tale cu energie.
2. Energia solară este bună pentru mediul înconjurător – este o sursă de energie verde, naturală și curată. Prin intermediul panourilor solare, emisiile de carbon sunt reduse semnificativ. Nimic din ceea ce există în energia solară nu poate polua mediul înconjurător. Energia solară nu eliberează gaze cu efect de seră și nu utilizează altfel de resurse. Prin urmare, panourile solare sunt sigure și ecologice, iar instalarea lor pe acoperișul tău este o cale sigură și ușoară de a contribui la un viitor durabil.
3. Panourile solare nu produc doar energie, ci și apă caldă. Da, deși pare greu de crezut, este posibil să poți beneficia de apă caldă, fără a mai folosi un boiler sau centrala electrică. Descoperă oferta pentru panouri solare presurizate, care au o serie de tuburi (vidate și termice), pot fi montate nu doar pe acoperiș, ci pe orice suprafață plană, și care produc apă caldă pe toată durata anului. Printre avantajele panourilor solare presurizate se numără și următoarele:
- nu există pericolul de spargere a tuburilor pe timpul iernii (în ceea ce privește rețelele de apă, unele tuburi se pot sparge, iarna, din cauza înghețului);
- panourile funcționează neîntrerupt, chiar dacă s-a spart un tub vidat;
- temperatura de pornire a apei este undeva în jur de 25 de grade Celsius, adică îndeajuns de caldă încât să poți spăla vasele sau să poți face un duș relaxant;
- sunt foarte ușor de montat.
4. Panourile solare împiedică pierderea sau risipirea energiei. Electricitatea trebuie transportată de la marile centrale electrice la consumatorii finali prin rețele extinse. Transmisiile pe distanțe lungi sunt egale cu pierderi de putere. Te-ai întrebat vreodată la ce sunt folosite panourile solare? Sunt pe acoperișul tău pentru a obține energie de la soare. Energia solară de pe acoperiș este de ajutor în creșterea eficienței electrice, având în vedere distanța scurtă. Ca rezultat, poți avea controlul final asupra propriilor facturi și asupra consumului de energie. În plus, sistemele de energie solară sunt durabile, astfel că șansele de întrerupere a serviciului sunt reduse.
Așadar, tu ce panouri alegi pentru locuința ta?
Sursa foto: shutterstock.com