Care este ciclul de viață al cartonului? Ce se întâmplă cu cartonul reciclat?

Care este ciclul de viață al cartonului? Ce se întâmplă cu cartonul reciclat?

Atât pentru consumatori, cât și pentru companii, sortarea este acum un obicei bine stabilit. Sortarea ambalajelor menajere și alimentare, sticlei, cartonului și hârtiei a devenit un gest zilnic pe care îl facem fără să ne gândim prea mult la asta. Cu toate acestea, nu știm întotdeauna cum este proiectat de fapt cartonul inițial și nici ce devine odată deșeu și expediat la punctele de colectare.

Ciclul de viață al cartonului

Ciclul de viață al cartonului presupune o succesiune de etape și este foarte important cum se face acest proces de valorificare hârtie carton. Prima, desigur, se referă la producția sa inițială. Cartonul este fabricat din reziduuri de lemn și așchii de la fabrici de cherestea (80%) sau lemn de tăiat (20%) pentru a asigura un management durabil și eficient al pădurilor certificate FSC. Această materie primă este apoi amestecată cu apă pentru a crea o pastă care va deveni hârtie sau carton.

Prin urmare, este un material ecologic dintr-o resursă regenerabilă și gestionată durabil: lemnul. Cu toate acestea, ceea ce face ca ambalajele din carton să fie ecologice este restul ciclului său de viață care se termină cu descompunerea lui naturală (este biodegradabil, cu excepția cazului în care este amestecat cu materiale care nu sunt), reutilizarea sau reciclarea.

Odată ce a fost folosit, de exemplu pentru a trimite un colet sau pentru a împacheta un produs, ciclul de viață al cartonului continuă.

  • Se depune apoi la centrul de sortare. Acest pas se numește balotare.
  • Acesta este apoi trimis producătorilor din industria hârtiei unde trece prin diferite etape: rafinare, prelucrare a pastei, purificare, apoi deshidratare și depozitare. 
  • Următorul pas este transformarea materialului obținut în role de hârtie. 
  • Bobinele de carton sunt apoi transformate în plăci. Tot ce rămâne este să fie tăiate pentru a face cutii gata de a fi folosite, iar acest ciclu se repetă la infinit.
Comunicate de presa