Balș 2022 – Intersecția dintre nevoile comunității și planurile primarului Rotea

Balș 2022 – Intersecția dintre nevoile comunității și planurile primarului Rotea

Alegerile locale de la sfârșitul lui 2020 au fost câștigate, la Balș, de Cătălin Rotea. Un proiect sustenabil, prezentat comunității la acea vreme, realist, care a convins că și aici poate fi un început într-o administrație locală centrată pe cetățean și nevoile acestuia. Privit la început cu interes, proiectul public asumat de Cătălin Rotea începe să prindă contur.

Structurat pe câțiva piloni: infrastructură, sănătate, educație, locuințe, parcuri și spații verzi, zone de blocuri și servicii publice, manualul de utilizare al unei administrații locale în interesul beneficiarului începe să devină ghid de bune practici. Un masterplan din care nu scapă nimic din ceea ce este atributul administrației locale.

Educația și sănătatea, coeficienții de aur ai unei comunități

Reabilitarea și modernizarea unor instituții de învățământ, burse pentru performanța școlară, aspecte ce sunt în agenda primarului Cătălin Rotea de la Balș. În paralel, pentru Spitalul Orășenesc Balș, expertiza obținută în anii când acesta a fost manager la Spitalul Județean de Urgență Slatina, se regăsește și aici. Un centru de primiri urgențe, mai mult decât necesar, menit să acopere nevoile Balșului, dar și ale comunităților rurale din zona de vest, nord-vest a Oltului. Chiar dacă Slatina și Craiova sunt la doi pași, aici e primul loc unde pacientul trebuie să ajungă pentru diagnostic, evaluare și tratament imediat de specialitate.

Infrastructura urbană, un pachet complet de servicii

Locuințe sociale, case prin ANL, șantiere într-o perspectivă imediată, și nu numai asta. Blocurile vor beneficia de îmbunătățiri, iar toate spațiile dintre habitatele existente sunt plan de sistematizare (străzi, parcări, trotuare, spații verzi, mobilier urban, spații de joacă). Pentru că la Balș termenul de „ansamblu urban” trebuie să coboare din teorie în realitatea arhitecturală. Iar pentru completarea arhitecturii, la Balș proiectele „Clubul Pensionarilor” și „Centrul multifuncțional pentru tineri” sunt o prioritate a mandatului edilului de astăzi.

Pe lângă acestea, în infrastructură se mai regăsesc și servicii de utilitate publică cum ar fi: bazin de înot, sală de sport, capacități interzise până în 2020 locuitorilor de aici. Dacă mai completăm cu un sistem de supraveghere video, evaluat în funcție de realitățile din teren, Balșul – oraș sigur, nu mai e doar ce a fost pentru alții cândva, un slogan de campanie…

Un buget pe 2022 limitat, dar structurat corect

Proiectul bugetului pe anul în curs nu aduce în vistieria Balșului toți banii pentru care sunt proiecte. Însă, participații public privat vor susține agenții economici capabili să dezvolte resursa umană și să ocupe, corect, forța de muncă din oraș. Și nu numai în comerț, acolo unde în 2021 și început de 2022, companii din zona retail au deschis afaceri în Balș, generatoare de locuri de muncă…

Tot în dreptul participațiilor bugetare din resursa anului 2022, la Balș continuă extinderea rețelei de gaze naturale, la pachet cu ceea ce derulează în oraș operatorul județean de apă și canal, în cadrul unui amplu proiect, la finalul căruia aceste servicii vor fi oferite în totalitate Balșului.

Cu un astfel de proiect privind dezvoltarea concomitentă pe orizontală, dar și implementarea unor măsuri pe verticală, într-un pachet complet de servicii publice, racordate la nevoia comunității, Balșul iese din plutonul cenușiu al orașelor din țară.

Tot în 2022, spre aprilie, circulația rutieră anevoioasă pe principala arteră a orașului va deveni istorie. Drumul Expres Pitești-Craiova va fi circulabil pe Tronsonul 2. Și astfel, strada Nicolae Bălcescu va fi mai aerisită, mai curată și, evident, inclusă într-un proiect de modernizare axat pe latura pietonală. Și așa, din aproape în aproape, la Balș, un nou concept generează o nouă viziune administrativă. Cătălin Rotea a intrat, ca primar, în al doilea an de mandat…

Comunicate de presa