Ai fost implicat într-un accident în timpul serviciului?

Ai fost implicat într-un accident în timpul serviciului?

În cazul unui accident rutier în care a fost implicată o mașină de serviciu, ar putea părea evident că angajatorul ar trebui să plătească despăgubirile, mai ales dacă accidentul s-a soldat cu un deces. În realitate, foarte mulți alți factori intră în joc, în special ceea ce s-ar numi sfera de activitate. Pentru a decide cine plătește despăgubirile în cazurile de accidente rutiere soldate cu deces, întâi de toate ar trebui stabilită sfera de activitate.

Ce înseamnă sfera de activitate și ce rol joacă?

În esență, sfera de activitate implică o serie de comportamente și activități efectuate de angajat care pot fi considerate în mod rezonabil ca fiind desfășurate în numele angajatorului sau pentru a susține activitatea angajatorului. De exemplu, dacă sunteți implicat într-un accident de mașină atunci când efectuați o livrare din partea companiei sau atunci când vă îndreptați către o întâlnire de afaceri, este clar că angajatorul va fi răspunzător pentru accident.

Într-o astfel de situație, angajatorul este responsabil de accident conform doctrinei juridice de Răspuns Superior, cunoscută și sub denumirea de răspundere indirectă. Asta înseamnă că angajatorii sunt, în general, răspunzători pentru acțiunile angajaților lor, atât timp cât aceștia acționează în cadrul sferei de activitate. Pe de altă parte, dacă ați fost implicat într-un accident atunci când efectuați activități sau sarcini personale, cum ar fi o ieșire la cină sau la cumpărături, atunci veți fi direct răspunzător pentru accident, chiar dacă foloseați mașina de serviciu. În această situație, va trebui să plătiți toate despăgubirile implicate.

Alți factori care determină cine plătește despăgubirile

Starea în care a avut loc accidentul. În multe țări, proprietarul unui vehicul este strict răspunzător pentru orice vătămare cauzată de șoferii angajați. Asta înseamnă că răspunderea companiei nu va depinde de sfera de activitate, adică dacă angajatul acționa în scop de serviciu la momentul accidentului. În calitate de angajator, cel mai indicat este să discutați cu un avocat despre procedurile pentru accidente rutiere dacă un angajat a provocat un accident cu mașina de serviciu.

Politica companiei. Unele companii ar putea avea o poliță auto care fie le face răspunzătoare, fie le exclude de la răspundere în cazul unui accident.

Starea mașinii. Proprietarii de vehicule pot fi considerați răspunzători și în cazul în care accidentul a fost cauzat de incapacitatea proprietarului de a întreține vehiculul în mod corespunzător.

Polița de asigurare a companiei. Polița de asigurare a unei companii diferă de la o companie la alta. Asta înseamnă că există anumite aspecte care vor fi acoperite, în timp ce altele vor fi excluse. În general, compania de asigurări sau polița furnizată pentru vehiculul companiei va plăti pentru daunele cauzate de un angajat într-un accident acoperit, inclusiv daunele aduse șoferului sau familiei sale, pasagerului, pietonului sau biciclistului rănit. Pe de altă parte, în cazurile în care polița companiei nu acoperă accidentul, partea responsabilă pentru accident va trebui să plătească. Totuși, în majoritatea accidentelor rutiere în care a fost implicată o mașină de serviciu, răspunderea va depinde strict de sfera de activitate.

În cele din urmă, există foarte multe aspecte care intră în joc atunci când vine vorba de accidente rutiere în care a fost implicată o mașină de serviciu. Este întotdeauna recomandat să colaborați cu un avocat cu experiență în accidente rutiere pentru a vă examina cazul. Un avocat calificat vă poate proteja drepturile împotriva terților care ar putea dori să profite.

Actual