Craciunul este o perioada a anului plina de energii bune si sentimente bune. In acea perioada, unitatea, compasiunea si speranta domnesc pentru societate. Este, de asemenea, o faza plina de traditii si simboluri populare, cum ar fi Mos Craciun, reni, asamblarea ieslelor si schimbul de cadouri. Dar stiti adevaratul sens al bradului de Craciun?
Cu ani inainte de crestinism, religiile pagane faceau ritualuri pentru celebrarea zeilor lor. Odata cu ascensiunea religiei catolice, unele date similare au fost create pentru paganii antici pentru a continua comemorarea evenimentelor lor speciale. Astfel, a existat acordul oamenilor pentru ca nu au avut schimbari mari.
Originea bradului de Craciun
Pentru a intelege care este sensul bradului de Craciun, este necesar sa se analizeze originea acestuia, care este destul de veche. A inceput cu ani inainte de nasterea lui Isus si de ascensiunea crestinismului, cand, practic, in toate regiunile si religiile lumii, cultul copacilor era deja practicat. Aceasta a fost una dintre modalitatile de a sarbatori fertilitatea naturii si de a cunoaste semnificatia bradului de Craciun.
In Europa, in regiunea tarilor baltice, civilizatiile foarte vechi a.C., aveau deja obiceiul de a taia pini si de a-i transporta in casele lor. Apoi, ii decorau intr-un mod foarte asemanator cu ceea ce facem astazi. In acest fel, este usor de dovedit ca, cu mult inainte de nasterea lui Isus, pinul era deja pomul ales de diferite popoare pentru a sarbatori natura si divinitatile sale.
Acest lucru se datoreaza faptului ca pinul a fost intotdeauna considerat un copac care simbolizeaza speranta, prosperitatea si fertilitatea. Este una dintre putinele plante care chiar si in timpul iernii din cele mai reci regiuni ale lumii, ramane cu frunze verzi si aratoase, spre deosebire de altele care isi pierd frunzele in timpul iernii. Si ca totul are legatura cu sensul real al bradului de Craciun.
Semnificatia bradului de Craciun si traditiile in crestinism
Unii crestini au incercat sa puna capat acestui ritual considerat pagan de asamblare a copacilor ornati in interiorul caselor. Cu toate acestea, nu au avut succes. De aceea au decis sa incorporeze acest element prin asocierea formei triunghiulare a pinilor cu Sfanta Treime, schimband adevaratul sens al bradului de Craciun.
Astfel, catolicismul si-a creat un sens al bradului de Craciun, aducandu-si propriile elemente si traditii. Si urmam cateva dintre aceste obiceiuri.
Pe 6 ianuarie, catolicismul sarbatoreste sosirea celor trei intelepti in orasul Betleem si, in consecinta, intalnirea lor cu pruncul Isus. Aceasta data este cunoscuta sub numele de Ziua Trei Regi si este considerata cea mai buna zi pentru a demonta bradul .
Podoabele au fost, de asemenea, montate astfel incat sa existe legatura cu nasterea lui Hristos. Apoi, unul dintre ornamentele principale ale bradului de Craciun este steaua care se afla pe varful sau. Acesta a fost unul dintre elementele aduse de Biserica Catolica pentru a simboliza steaua betleemului care i-a determinat pe magi sa-l intalneasca pe pruncul Isus si este foarte special printre semnificatia bradului de Craciun.
Ornamentele bradului de Craciun
Asa cum exista un sens al bradului de Craciun, decoratiunile au si semnificatii. Cand au inceput sa fie montate in Europa, au fost impodobite cu mere .
Aceste mere simbolizau episodul biblic al lui Adam si al Evei si, de asemenea, au ajuns sa intareasca consecintele pacatului. In timp ce ostirile nesasectate reprezentau trupul lui Hristos si capacitatea lui de a ierta toate pacatele comise de crestini.
Astazi, brazii sunt impodobiti in diferite moduri. Depinde foarte mult de gustul celui care l-a asamblat: carti, cadouri, Mos Craciun umplut, reni, toate aceste ornamente pot fi gasite.
Cu toate acestea, exista elemente care nu lipsesc niciodata din bradul de Craciun. Sunt globurile traditionale, care pot fi realizate din plastic, sticla sau tesatura, si luminile de Craciun, care pot fi monocromatice, toate colorate sau care isi schimba culoarea pe tot parcursul noptii.