13 septembrie 1899: ziua nașterii lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare

La 13 septembrie 1899, la Huși, în familia mixtă româno-bavareză a lui Ion Zielinski și a Elizei Brauner.,Ion Zielinski a obținut în 1902 românizarea numelui, în Ion Zelea Codreanu. Mai târziu, Corneliu a spus că familia sa are străvechi origini românești în Bucovina unde românii au fost supuși polonizării forțate de către imperiali.

Corneliu Zelea Codreanu ( elev la liceul militar de la Dealu, voluntar în primul război mondial apoi cursant al unei școli militare la Botoșani) a fost de tânăr atras de ortodoxia radicală și a ajuns în studenție în apropierea nepotului de frate al fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza, A.C. Cuza (bunicul patern al lui AC Cuza și tatăl lui Alexandru Ioan Cuza erau frați). AC Cuza a fost un intelectual cu vederi puternic antisemite, el fiind cel care a colaborat și cu Nicolae Iorga (liderul Partidului Naționalist Democrat). În 1923, AC Cuza a fondat LANC, dar s-a desprins din ea pentru că mesajul nu era așa dur cum dorea tânărul avocat Codreanu, al cărui profesor fusese AC Cuza.

În octombrie 1924, Codreanu l-a împușcat pe Prefectul Poliției Iași Constantin Manciu care era renumit pentru relele tratamente aplicate celor acuzați de idei subversive. Judecat la Turnu Severin, Corneliu Zelea Codreanu a fost surprinzător achitat. La 24 iunie 1927 alături de Ilie Gârneață, Radu Mironovici, Ionel Moța, Corneliu Georgescu, a creat Legiunea Arhanghelului Mihail.

În iunie 1925, s-a căsătorit cu Elena Ilinoiu, naș fiind AC Cuza, nunta fiind un imens eveniment de propagandă unde se spune că au fost 1 milion de oameni. Crucea și Zvastica erau puse pe cununiile folosite la nuntă.

Neagu Djuvara a spus că Zelea Codreanu a adus în primul plan al vieții politice atentatul ca armă politică. Ultimul atentat major fusese asasinarea lui Barbu Catargiu prim-ministru în 1862. IG Duca a fost asasinat de un comando legionar-Nicadorii în decembrie 1933. Mai târziu, Decemvirii l-au asasinat pe Mihail Stelescu un legionar disident. Nicadorii și Decemvirii vor deveni un fel de elită a legionarilor, Ionel Moța și Vasile Marin au murit în lupta de la Majadahonda la 13 ianuarie 1937, luptând de partea lui Franco, iar aducerea lor în țară cu trenul mortuar le-a creat o apoteoză.

Corneliu Zelea Codreanu a scris mai multe lucrări în care își arată disprețul pentru democrație, statul de drept, promovând doctrina radicală naționalistă, ultraortodoxă și profund antisemită. A creat Legiunea după model fascist (salut, uniforme verzi, viața în concepția românească, titlul de Căpitan -Hitler era Fuhrer, Mussolini Duce, Ante Pavelic era poglavnic) și își dorea un stat organizat după sistem corporatist-fascist. Ura democrația și parlamentarsimul după ce în 1937, au ajuns pe locul III la alegeri, dar Carol al II-lea le-a interzis participarea la viața politică și a dezlănțuit o acțiune de reprimare contra lor. Mulți legionari de frunte au fost arestați, lichidați de Carol al II-lea, iar legionarii la Târgu-Mureș, în aprilie 1936 au stabilit listele politicienilor care trabuiau lichidați.

Corneliu Zelea Codreanu a fost arestat și condamnat în mai 1938 după ce l-a acuzat pe Nicolae Iorga de necinste sufletească. Nicolae Iorga a depus plângere fiind demnitar de stat, iar legea atunci pedepsea cu închisoarea astfel de acuzații.

Corneliu Zelea Codreanu a fost arestat, alăturându-se Decemvirilor și Nicadorilor. El a cerut legionarilor să se abțină de la violențe pentru a nu periclita soarta Legiunii și chiar a sa. În ideologia sa, Zelea Codreanu punea accent pe cultul eroilor și al morții.

Carol al II-lea a tatonat terenul în ideea unei cooperări cu Adolf Hitler în noiembrie 1938, când România a încheiat un acord în privința petrolului. Hitler a sugerat ca regele Carol să se bazeze pe un politician ca Zelea Codreanu. care era în închisoare. La proces, între apărători a fost și mareșalul de mai târziu Ion Antonescu.

Hitler, în realitate îl disprețuia pe Zelea Codreanu. Chiar dacă Zelea Codreanu era antisemit și sprinea măsurile antismite de românizare ale patriarhului Miron Cristea sau mai devreme pe cele ale lui Octavian Goga, Adolf Hitler ar fi dorit ca în statele Europei să nu apară mișcări antisemite de extrema dreaptă originale naționale ci copii ale NSDAP, partidul nazist german.

Practic, Hitler i-a pecetluit soarta lui Codreanu. Carol II a decis să regizeze asasinatul din noaptea de 29/septembrie 1938, când Codreanu, Decemvirii și Nicadorii au fost executați sumar în pădurea Tâncăbești de lângă București, sub pretextul fugii de sub escortă.

Mișcarea s-a scindat apoi între codreniști-Ion Zelea Codreanu și simiști pentru că Horia Sima a preluat controlul asupra Mișcării legionare apropiindu-se ideologic mult mai mult de Hitler și mărind doza de antisemitism în raport cu viziunea lui Codreanu.

În mod clar, Corneliu Zelea Codreanu a fost un adversar al democrației, statului de drept, un antisemit și un om orientat spre crimă politică. Spre deosebire de Horia Sima avea o cultură mult mai mare și nu dorea o subjugare a Legiunii intereselor naziste din România.

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut politic în 1925 când a fost achitat în dosarul crimei de la Iași, în procesul de la Turnu Severin. Pe fondul urii față de bolșevicii care doreau distrugerea României Mari, pe fpndul unui antisemitism latent încă din secolul XIX, Legiunea a urcat fulminant și a atras în 1940 un milion de membri. Totuși, Zelea Codreanu dorea ca legionarii să fie „omul nou” (comuniștii au preluat și ei conceptul), vorbea de o inițiere: pădurea cu fiare, mlaștina deznădejdii, muntele de pietate. Se inspirase din mișcările secrete inițiatice, el nedorind o mișcare de masă așa cum a ajuns să facă Horia Sima. Evident, antisemitismul ultranaționalismul și ortodoxia fundamentalistă (rădăcinile antisemitismului românesc erau în ortodoxia radicală mai mult decât în disputa economică așa cum era în Germania nazistă) au fost promovate în România și excesele au dus la cel puțin 1 milion de victime ale antisemitismului românesc din 1927 și până în 1944, mai ales în timpul guvernării legionare (septembrie 1940-ianuarie 1941).

Horia Sima a fost alungat de Antonescu tocmai pentru că făcea jocul intereselor naziste în România, mai mult decât ar fi permis-o el însuși.

Lasă un comentariu